Vve's moeten reserveren voor onderhoud

24 januari 2017, wetsvoorstel - Een verplichte reservering door verenigingen van eigenaars (vve's) moet ervoor zorgen dat ze voldoende middelen hebben voor onderhoud en verduurzaming. Minister Blok (Wonen) krijgt brede steun voor zijn wetsvoorstel.

51% van de vve's reserveert niet of te weinig voor onderhoud, zo blijkt uit onderzoek. Een ongewenste situatie, vindt Blok. Met zijn wetsvoorstel regelt hij dat vve's hun reserveringen moeten onderbouwen met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), of minimaal 0,5% van de herbouwwaarde moeten sparen.

Een verplichte reservering voor vve's is een goed idee, vinden de meeste woordvoerders, omdat er zo middelen komen voor noodzakelijk onderhoud. Het beschermt bovendien nieuwe eigenaren, zegt Koolmees (D66): die verdiepen zich voor de aankoop niet altijd in de vve of de staat van het onderhoud. Maar PVV'er De Graaf ziet niets in een wettelijke regeling: laat het over aan de eigen verantwoordelijkheid van eigenaren en de tucht van de markt.

Garanties of overmaken

Eigenaren hoeven hun bijdrage aan het reserveringsfond niet per se te storten op de rekening van de vve maar mogen ook een garantie afgeven, zo staat in de wet. Maar is er dan wel voldoende geld beschikbaar als één van de eigenaren failliet gaat?

Eigenaren moeten hun verplichte reserveringsbijdragen gewoon overmaken naar een bankrekening die op naam van de vve staat. Ronnes (CDA) wil deze bepaling in de wet opnemen, zodat er meer financiële zekerheid is. Bashir (SP) valt hem bij, maar Blok ziet weinig in zo'n verplichting.

Uitzonderingen?

De strengere regels over reserveren voor onderhoud zouden niet moeten gelden voor heel kleine vve's waarin eigenaren goede onderlinge afspraken hebben gemaakt, vindt Koolmees. Bashir wil vve's die al 5% of meer van de herbouwwaarde hebben gespaard in hun reserveringsfonds, vrijstellen van verdere reserveringen.

Leningen

Mogen vve's leningen afsluiten? Tot nu toe was dit niet goed geregeld. Met een aanpassing van de wet wil de minister duidelijkheid verschaffen: vve's kunnen gewoon leningen aangaan.

Het aangaan van een geldlening door een vve kan tot aanmerkelijke lasten en risico's leiden, benadrukt Bisschop (SGP). Het besluit daarover zou volgens hem daarom altijd met een tweederdemeerderheid genomen moeten worden.

Verduurzaming

Voor een besluit tot investeringen in wooncomplexen is vaak een gekwalificeerde meerderheid nodig. Om verduurzaming te stimuleren zou een gewone meerderheid voldoende moeten zijn bij een besluit over een investering gericht op energiebesparing, vindt De Vries (PvdA), mits de terugverdientijd korter is dan tien jaar.

Een grote inbreuk op de vrijheid van eigenaren om onderling afspraken te maken. Zo kwalificeert de minister het voorstel van De Vries om een gewone meerderheid van de vve te laten beslissen over investeringen in energiebesparing. Van der Linde (VVD) sluit zich daarbij aan: het ondergraaft het draagvlak voor verduurzaming. Ook De Graaf verzet zich tegen "dwang om woningen te verduurzamen".

Blok onderbreekt zijn reactie op de inbreng van de Kamer omdat hij onwel wordt. Het debat gaat op een later moment verder met het vervolg van het antwoord van de minister.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.