Vroeger pensioen voor zware beroepen?

20 september 2017, debat - De Kamer spreekt met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) over de mogelijkheden om mensen met een zwaar beroep eerder te laten stoppen met werken.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft onderzocht of het mogelijk is om werknemers met zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan. Dit heeft een rapport opgeleverd met aanbevelingen.

Maak een regeling voor zware beroepen. Verlaag de AOW-leeftijd weer naar 65. Spreek sociale partners aan op hun verantwoordelijkheid. Flexibiliseer de AOW. De woordvoerders doen verschillende suggesties om oudere werknemers met een zwaar beroep te helpen.

Definitie

Afbouw- en natuursteenbranche, schilders, dakdekkers, reiniging, visserij en taxi- en ambulancevervoer. Dit zijn volgens het EIB "zware beroepen", omdat de uitval door arbeidsongeschiktheid meer dan twee keer het gemiddelde is.

Het is achttien Europese landen gelukt om te definiëren wat een zwaar beroep is, zegt Özdil (GroenLinks). Waarom lukt dat niet in Nederland?

Uit overleg met de sociale partners blijkt dat zware beroepen niet af te bakenen zijn, zegt Klijnsma.

65 jaar

De AOW-leeftijd moet gewoon weer terug naar 65 jaar, vindt Van Rooijen (50PLUS). Van Kent (SP) sluit zich daarbij aan. Het helpt niet alleen mensen met een zwaar beroep, maar voorkomt ook dat oudere werklozen zinloos moeten blijven solliciteren. Bovendien vinden jongeren makkelijker een baan.

Mensen worden steeds ouder, stelt de staatssecretaris vast. Verhoging van de AOW-leeftijd is nodig om de regeling betaalbaar te houden.

Sociale partners

Werkgevers en vakbonden moeten in de cao's betere afspraken maken over hoe mensen langer en op een gezonde manier kunnen doorwerken. Van Weyenberg (D66), Wiersma (VVD) en Omtzigt (CDA) vinden dat de sociale partners hun verantwoordelijkheid moeten nemen, bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan omscholing en deeltijdpensioen.

We moeten duurzame inzetbaarheid beter vorm en inhoud geven, zegt Klijnsma, zodat mensen in hun baan gezond oud worden.

Flexibele AOW

Ook mensen met een laag inkomen moeten de mogelijkheid hebben om eerder te stoppen met werken, betoogt Nijboer (PvdA). Hij wil daartoe de AOW-uitkering verhogen en de ingangsdatum flexibiliseren. Wie zijn AOW-leeftijd vervroegt, krijgt dan een lagere uitkering. Mensen met een hoog inkomen zouden daarbij meer moeten inleveren dan mensen met een laag inkomen.

Het is aan een nieuw kabinet om te beslissen over de invoering van een flexibele AOW, aldus de staatssecretaris.

De Kamer stemt 26 september over de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist