Verlofregelingen worden flexibeler

9 oktober 2014, wetsvoorstel - Maatschappelijke veranderingen, zoals de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen, zijn voor minister Asscher (Sociale Zaken) reden om verlofregelingen te flexibiliseren.

Alle woordvoerders steunen het streven van Asscher om werknemers meer mogelijkheden te geven om arbeid en zorg te combineren. De voorstellen leiden volgens Van Weyenberg (D66) tot meer eigen regie, flexibiliteit en keuzevrijheid. Tanamal (PvdA) en Heerma (CDA) zien belangrijke verbeteringen. Maar de maatregelen van Asscher gaan niet iedereen ver genoeg. Het zijn kleine stapjes, vindt Van Ojik (GroenLinks). "Gefröbel in de marge", zegt Siderius (SP), die onder andere het ouderschapsverlof wil verbeteren. Maar als er te veel verlofregelingen zijn, ziet men door de bomen het bos niet meer, zegt Van Ark (VVD), en wordt het voor werkgevers onaantrekkelijker om personeel aan te nemen.

Voorstellen voor verruiming verlof rond bevalling
Tot nu toe heeft de partner van een bevallen vrouw recht op twee dagen betaald verlof. Asscher doet daar drie dagen onbetaald verlof bij. Laat die drie dagen doorbetalen door de werkgever, stelt Van Ojik voor. Van Weyenberg wil vrouwen de mogelijkheid geven om hun bevallingsverlof flexibel in te zetten, zodat ze geleidelijk weer kunnen gaan werken. Geef vrouwen langer verlof bij meerlingzwangerschappen, zo stelt Heerma voor, die zich daarbij baseert op medische richtlijnen. De minister reageert positief op deze voorstellen van Van Weyenberg en Heerma.

Meer mogelijkheden voor verlenen (mantel)zorg
Tot nu toe is kortdurend zorgverlof alleen bedoeld voor familieleden in de eerste graad. Voortaan geldt het voor iedereen met wie men een sociale relatie heeft. Ook het (onbetaald) langdurend zorgverlof, dat beperkt was tot de verzorging van een terminaal zieke, wordt verbreed tot mensen die hulpbehoevend zijn. Tanamal is zeer tevreden met deze aanpassingen. Maar Siderius wil de positie van mantelzorgers verbeteren door hun bij langdurend zorgverlof recht te geven op 70% van het minimumloon. Asscher is daartegen, omdat het werkgevers zo'n 100 miljoen zou kosten.

De Kamer stemt 14 oktober over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.