Veel aandacht voor naheffing in debat Belastingplan

3 november 2014, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt het Belastingplan voor 2015. Er is waardering, er worden suggesties gedaan, maar er is ook ergernis over een komende belastingnaheffing.

Het Belastingplan bevat de kabinetsmaatregelen om de lasten voor burgers en bedrijven volgend jaar rechtvaardig te verdelen en voldoende belasting te innen. De discussie over het plan spitst zich toe op de naheffing die een groot aantal Nederlanders in 2015 door de Belastingdienst wordt opgelegd. Die naheffing is het gevolg van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. En dat begrotingsakkoord had te maken met het mislukken van "het nivelleringsfeestje van de PvdA", aldus Van Dijck (PVV). Kamerbreed is er ergernis over het feit dat de naheffing zo plotseling wordt gepresenteerd.

Veel belastingplichtigen krijgen een naheffing

De naheffing die veel belastingplichtigen, inclusief gepensioneerden, in 2015 zullen krijgen, zal gemiddeld 150 euro en maximaal ruim 300 euro bedragen. Staatssecretaris Wiebes (Financiƫn) noemt het "verduiveld lastig" dat de technische aanpassing zo lang heeft geduurd en dat de naheffing nu zo onverwacht komt voor de belastingbetaler. Onder anderen Omtzigt (CDA) en Groot (PvdA) vragen waarom de staatssecretaris er in de afgelopen maanden niets over heeft gemeld. Wiebes vond dat niet verstandig zolang het onduidelijk was om welke belastingplichtigen en om welke bedragen het zou gaan. Schouten (ChristenUnie), Koolmees (D66) en NeppƩrus (VVD) bepleiten soepelheid bij de betaling van deze onverwachte tegenvaller. En SP'er Bashir ergert zich eraan dat mensen met de hoogste inkomens de laagste naheffing krijgen.

Werkkostenregeling wordt eenvoudiger

Er was "een boom" aan afzonderlijke regelingen voor fiets, maaltijden, vakliteratuur, muziekinstrumenten, enz. gegroeid. Wiebes schetst de aanleiding voor de vereenvoudiging van de werkkostenregeling. Hij acht die belangrijk voor Belastingdienst en werkgevers. In reactie op het pleidooi van Schouten en Klaver (GroenLinks) om de specifieke fietsregeling te handhaven, wijst de staatssecretaris op de mogelijkheid voor werkgevers om fietsgebruik te stimuleren uit de zogenaamde vrije ruimte. Dan concurreert de fiets met zaken als bedrijfsfeestjes en bedrijfskleding, constateert Bashir, die verwacht dat het aantal fietsverkopen zal inzakken. De maatregel was ook geen werkgelegenheidsproject, reageert Wiebes, die de fiets overigens "een individueel vervoermiddel, het toppunt van liberalisme" noemt.

Er zijn veel wensen voor een nieuw belastingstelsel

"Een appetizer voor de sonderingsronde." Zo betitelt Wiebes de verschillende wensen die Kamerleden hebben geuit voor de komende belastingherziening. Hij benadrukt dat het nieuwe stelsel eenvoudiger moet worden. Verdere lastenverlichting door bezuinigingen, een wens van Koolmees en Dijkgraaf (SGP), is volgens de bewindsman niet de keuze van het kabinet, maar "er zijn geen taboes". Benut de mogelijkheden om het stelsel te vergroenen, zegt Klaver. Met Groot erkent Wiebes dat er reden is om de heffing op vermogen onder de loep te nemen. Een belasting op het werkelijk behaalde rendement, zoals Bashir wil, moet eerst goed onderzocht worden, vindt Wiebes. De staatssecretaris erkent overigens dat de eerlijkheid van de huidige heffing een punt van zorg is.

Voorstel voor leaserijders wordt later besproken

Mensen met een leaseauto moeten jaarlijks een deel van de aanschafwaarde van de auto bij hun inkomen optellen. De hoogte van die bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Het oorspronkelijke kabinetsvoorstel om de bijtelling aan te passen vond geen genade in de ogen van coalitiepartner VVD. Wiebes heeft daarop in samenspraak met VVD en PvdA het voorstel aangepast. Inmiddels hebben milieuorganisaties en auto-industrie gezamenlijk een eigen voorstel gelanceerd. De staatssecretaris wil dit "ordentelijke en serieuze voorstel" goed bekijken. Om de consequenties van de verschillende voorstellen goed te kunnen beoordelen wil de Kamer dit onderdeel van het Belastingplan op een later moment bespreken. Als de doelstelling van vergroening maar overeind blijft, zegt Groot.

De Kamer sprak eerder op 27 oktober over het Belastingplan en rondt de behandeling plenair af in de week van 11, 12 en 13 november. Zij stemt op 4 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.