Twijfels over veiligheid glyfosaat

8 juni 2017, debat - De veiligheid van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat blijft een punt van discussie. De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Dam (Landbouw) over een mogelijke verlenging van de toelating van zulke middelen.

De Europese Commissie zou de toelating van het chemische onkruidbestrijdingsmiddel Roundup met glyfosaat als werkzame stof met tien jaar willen verlengen. Een slecht plan, vinden Ouwehand (PvdD), Grashoff (GroenLinks), Graus (PVV) en Futselaar (SP). Zij vinden de wetenschappelijke twijfels over de veiligheid doorslaggevend.

De wetenschappelijke onderzoeken naar de gevolgen van het gebruik van Roundup spreken elkaar tegen. Is het middel mogelijk kankerverwekkend, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie stelt? Of kan het geen kwaad, zoals de European Food Safety Authority beweert? Ouwehand wijst op de bemoeienis van producent Monsanto met verschillende studies.

Het verbieden van Roundup leidt tot hogere kosten voor boeren en burgers, zegt Lodders (VVD). Voor een oordeel over de verlengde toelating wil zij alle onderzoeken en de concrete beslissing van de Europese Commissie afwachten.

Procedure

Het debat is prematuur, meent Von Martels (CDA), want de Europese Commissie heeft nog geen voorstel voor verlengde toelating van Roundup gedaan. Dat vindt de staatssecretaris ook. Hij benadrukt dat stoffen alleen worden toegelaten op basis van wetenschappelijke beoordelingen, waarbij alle risico's worden meegewogen.

Graus bepleit een onmiddellijk verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat. Want deze middelen hebben bewezen schadelijke gevolgen voor waterkwaliteit, biodiversiteit en bijen. Daarmee wordt volgens Van Dam rekening gehouden bij de beoordeling van stoffen door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Verlenging

Van Eijs (D66) wil de toelating van glyfosaatbestrijdingsmiddelen maximaal drie jaar verlengen, Ouwehand en Futselaar kiezen voor maximaal één jaar. Eventuele nieuwe gegevens over de schadelijkheid moeten van Dik (ChristenUnie) en Van Eijs in ieder geval kunnen leiden tot een tussentijdse aanpassing van die termijn.

Van Dam vindt het niet zorgvuldig om op dit moment een oordeel uit te spreken over de verlengde toelating van Roundup. Hij wil het voorstel en de argumenten van de Europese Commissie afwachten.

Particulier gebruik

Haal onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat uit de schappen van de tuincentra en de webshops, zeggen Grashoff, Futselaar en Ouwehand. Ook Dik dringt aan op een verbod op particulier gebruik. Er zijn voldoende alternatieven, zegt Graus, zoals stoom en azijn: daar hebben bijen en mensen geen last van.

De Kamer stemt op 13 juni over de bij het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.