Twijfels over behalen energiedoelstelling 2020

7 september 2017, debat - Haalt Nederland de klimaatdoelen? Nee, vreest een deel van de Kamer: er komt te weinig duurzame energie bij. Maar minister Kamp (Economische Zaken) heeft vertrouwen in de afspraken uit het energieakkoord.

In 2016 steeg het aandeel duurzaam opgewekte energie van 5,8% naar 5,9%. Maar intussen groeide de totale energieproductie veel harder. Daardoor werd er ook meer fossiele energie opgewekt.

Extra maatregelen

Met de huidige koers gaan we de klimaatdoelen van Parijs nooit halen, vreest Wassenberg (PvdD), die het debat heeft aangevraagd. Hij wil dat de minister harder inzet op energiebesparing: subsidieer houtverbranding en mestvergisters niet langer, maar zet in op zaken als gasloze wijken en meer zonne-energie.

Ook Van der Lee (GroenLinks) wil extra maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Voorkom dat Eneco-aandelen in buitenlandse handen vallen, want Eneco is de grootste duurzame producent in Nederland, stelt hij. Maar die aandelen zijn in handen van gemeenten, en Kamp ziet geen aanleiding om zich met de verkoop te bemoeien.

Beckerman (SP) pleit ervoor om de energievoorziening weer geheel in publieke handen te brengen, maar dat pleidooi kan evenmin op steun van de minister rekenen.

Moeilijke keuzes

Bosman (VVD) complimenteert Kamp: de minister is van alle kanten tegengewerkt en heeft moeilijke keuzes moeten maken, maar bereikt wel resultaat in de duurzame energievoorziening.

De energietransitie vraagt veel van de samenleving, maar is ook nodig, vindt Mulder (CDA). Moeten we extra besparen nu de economie weer harder groeit? Volgens Kamp is ook op dat punt een doorbraak bereikt: in het tweede kwartaal van 2017 was de economische groei ten opzichte van een jaar daarvoor 3,3%, terwijl de CO2-uitstoot met 1% daalde.

Hoge energierekening

Madlener (PVV) is juist zeer sceptisch over het gevoerde beleid. De gewone hardwerkende Nederlander kan zijn energierekening nauwelijks meer betalen en moet bloeden voor de dure hobby's van overenthousiaste groene Kamerleden, stelt hij. "Grote flauwekul", vindt Kamp: in 2020 betaalt het gemiddelde huishouden naar verwachting ruim €200 minder aan energie dan in 2005.

De Kamer stemt op 12 september over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist