Strengere veiligheidsregels voor olie- en gaswinning

16 april 2015, wetsvoorstel - Aangescherpte Europese regelgeving is voor minister Kamp (Economische Zaken) aanleiding om onder andere de Mijnbouwwet aan te passen. De problemen door de gaswinning in Groningen overschaduwen het debat.

Op 20 april 2010 vond een explosie plaats op de Deepwater Horizon, een olieplatform van BP in de Golf van Mexico. Hierbij vielen elf doden en zeventien gewonden. Bovendien veroorzaakte de uitgestroomde olie een grote milieuramp. Voor de Europese Unie was deze gebeurtenis aanleiding om de eigen regels voor olie- en gaswinning op zee nog eens tegen het licht te houden. Aanscherping daarvan moet de kans op een ramp op met name de Noordzee verkleinen. Er is Kamerbrede steun voor de doorvertaling in de Nederlandse wetgeving. Bosman (VVD) is blij dat er een gelijker speelveld in Europa ontstaat.

SodM krijgt meer taken

De strengere regels zorgen ervoor dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meer taken krijgt. Maar stijgt de capaciteit wel voldoende om die goed te kunnen uitvoeren?, vraagt Van Veldhoven (D66). Smaling (SP) en Mulder (CDA) suggereren om extra middelen vrij te maken door het bedrijfsleven een hoger percentage van de kosten te laten betalen. Strengere regels hebben alleen zin als ze niet alleen leiden tot hogere administratieve lasten maar ook tot meer veiligheid, zegt Klever (PVV). Om zijn taken goed uit te voeren is het volgens Van Tongeren (GroenLinks) belangrijk dat het SodM, nu rechtstreeks onder het ministerie van Economische Zaken vallend, onafhankelijker wordt.

PvdA en PvdD: omkering van bewijslast bij mijnbouwschade

Groningers ondervinden de nodige problemen bij het vergoed krijgen van hun aardbevingsschade. Mensen vinden onvoldoende gehoor, stelt Mulder vast. Voor Jan Vos (PvdA) en Ouwehand (PvdD) is dat reden om de bewijslast bij mijnbouwschade te willen omkeren. Een goed idee, vindt Klever, omdat het vaak gaat om "economisch ongelijkwaardige partijen". Omkering leidt tot "equality of arms", zo sluit Van Tongeren zich daarbij aan. Maar Bosman, die benadrukt dat er al genoeg mogelijkheden zijn om schade vergoed te krijgen, vreest voor precedentwerking, bijvoorbeeld bij de bouw van windmolens. Wellicht is het daarom verstandig om de Raad van State advies te vragen, suggereren Van Veldhoven en Smaling.

Het debat gaat op een later moment verder met het antwoord van de minister.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.