SP en VVD: maak acquisitiefraude strafbaar

10 december 2014, initiatiefwetsvoorstel - Het initiatief van SP en VVD om acquisitiefraude strafbaar te maken, wordt goed ontvangen in de Kamer.

Ondernemers gaan jaarlijks voor enkele honderden miljoenen euro's het schip in door acquisitiefraude. Als het aan Gesthuizen (SP) en Van Oosten (VVD) ligt, wordt acquisitiefraude daarom strafbaar. Om dat te regelen hebben zij een initiatiefwet ingediend. Wat is acquisitiefraude? Ondernemers krijgen bijvoorbeeld op een druk moment een telefoontje met een aanbod voor advertentiemogelijkheden. Of ze krijgen een spooknota die eigenlijk een offerte is. Als een ondernemer daarop ingaat, gaat hij ongemerkt en tegen zijn zin akkoord met een, vaak prijzig, contract. "Ondernemers voelen zich dan dom en gepakt", zegt Van Nispen (SP). "En gepakt zijn ze, maar dom niet. Het kan iedereen overkomen."

Ondernemers lopen schade op

Door deze vorm van misleiding lopen ondernemers jaarlijks een geschatte schade op van 400 miljoen euro. Op dit moment is acquisitiefraude officieel niet strafbaar en kan er moeilijk tegen opgetreden worden. Daarom vult dit initiatiefwetsvoorstel een lacune in de wet, stelt Recourt (PvdA): "Het is goed om wat we als strafbaar ervaren ook strafbaar te maken." Volgens Helder (PVV) hebben ondernemers weliswaar een eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten, maar is "tegen deze vorm van misleiding geen kruid gewassen". Ter aanvulling op het wetsvoorstel pleit Oskam (CDA) voor een zwarte lijst voor fraudeurs. Ook zou hij graag hogere boetes uitdelen.

Acquisitiefraude ondermijnt vertrouwen

Het gaat bovendien om meer dan financiƫle schade. Van Wijngaarden (VVD) merkt op dat gedupeerden niet alleen in hun portemonnee worden geraakt, maar ook in hun rechtsgevoel. Hierdoor is acquisitiefraude ook een maatschappelijk probleem volgens Oskam, want het werkt vertrouwenondermijnend. Vanwege dit verlies van vertrouwen vindt Van Nispen het dringend noodzakelijk om op te treden tegen deze "gemene vorm van criminaliteit".

De initiatiefnemers en de minister van Veiligheid en Justitie zullen op een later moment reageren op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.