Slotwet ministerie van LNV en Diergezondheidsfonds 2020

8 juli 2021, wetsvoorstel – Het afsluiten van de begroting over 2020 met de slotwet is aanleiding voor een debat met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over haar beleid.

Begrotingen van ministeries worden in de loop van het jaar aangepast om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Na afloop van een begrotingsjaar wordt de begroting voor een laatste keer gewijzigd met de slotwet. Zo worden de ramingen formeel in overeenstemming gebracht met de werkelijke verplichtingen, uitgaven en ontvangsten.

Verloren jaar?

2020 is een verloren jaar geweest, stelt Vestering (PvdD). De stikstofcrisis is volgens haar uit beeld geraakt door de coronacrisis, waardoor ecosystemen dreigen in te storten. Ook is er in haar ogen te weinig gedaan tegen stalbranden, zoönoses en hittestress bij diertransporten.

De stikstofwet gaat nog niet ver genoeg en moet verder worden ingevuld, erkent minister Schouten, maar er zijn belangrijke stappen gezet. Zij komt nog met een reactie op het OVV-rapport over stalbranden. Verder pleit zij binnen de EU voor strengere regels voor het langeafstandstransport van dieren.

Relatie boeren en overheid

Boswijk (CDA) vindt het belangrijk dat boeren weer vertrouwen krijgen in de overheid. Daarvoor is stabiel en langjarig beleid nodig. De CDA'er streeft naar een nieuwe balans tussen landbouw en natuur. Dat kan bijvoorbeeld door meer naar de maatschappelijke waarde van landbouw te kijken. Boeren zouden beloond kunnen worden voor het leveren van publieke diensten zoals natuur- en landschapsbeheer, waterzuivering en koolstofvastlegging.

Er is een grote kloof tussen wat in Den Haag wordt bedacht en waar boeren en tuinders behoefte aan hebben, zegt Van der Plas (BBB). Politici voelen volgens haar niet de pijn van boeren die worden weggezet als subsidievreter, dierenbeul, gifspuiter en milieucrimineel. De politiek moet volgens haar beter luisteren naar boeren en bureaucratische en overbodige regels schrappen.

Het is volgens Van Campen (VVD) belangrijk dat boeren die nu een bedrijf overnemen, de komende 20 tot 30 jaar hun boterham kunnen verdienen. Daarbij gaat het niet alleen om individuele bedrijven, benadrukt hij, maar ook over gemeenschappen, het platteland en de landbouw als onderdeel van de Nederlandse cultuur.

We moeten de ambitie hebben niet partijen uit elkaar te spelen maar te kijken naar wat ons verbindt, betoogt minister Schouten. Volksvertegenwoordigers hebben volgens haar de dure plicht om te zoeken naar hoe we verder kunnen komen met landbouw en natuur.

De Kamer stemt op 8 juli over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: