Samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer

17 april 2018, wetsvoorstel - Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) stelt voor om de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer samen te voegen. Maar hiervoor lijkt weinig draagvlak bij (de inwoners van) Haren.

De provincie Groningen heeft het initiatief genomen om te komen tot een fusie van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. De gemeenten Groningen en Ten Boer zijn positief, maar zowel de bevolking als de gemeenteraad van Haren wil zelfstandig blijven. En als het uiteindelijk toch tot een fusie met een andere gemeente moet komen, dan vormt men liever een "groene gemeente" met het Drentse Tynaarlo.

Discussie over Haren

Gezien de bezwaren van de overgrote meerderheid van de bevolking is het beter om Haren buiten de samenvoeging te houden, vinden Krol (50PLUS) en Van Raak (SP). Een belangrijk voordeel hiervan is dat de afstand tussen bestuur en burger relatief klein blijft. Groningen en Haren zijn bovendien totaal verschillende gemeenten die niet bij elkaar passen, zegt de SP-woordvoerder.

Gemeentelijke herindelingen kunnen diep ingrijpen in de lokale samenleving, zegt Bisschop (SGP). Alleen als een gemeente slecht functioneert, zou een samenvoeging daarom van bovenaf opgelegd moeten worden. Bij Haren lijkt daarvan geen sprake. "Ongewild, ongefundeerd en ongewenst", zo vat de SGP'er daarom de herindeling samen. Luister naar de bevolking, zo sluiten Bosma (PVV) en Baudet (FvD) zich daarbij aan.

Haren ontbeert de bestuurlijke en financiële kracht om zelfstandig te blijven, betoogt Van den Bosch (VVD). Ook Özütok (GroenLinks) vindt een samenvoeging daarom de beste oplossing. Die kan bezuinigingen op voorzieningen in Haren voorkomen, denkt Den Boer (D66).

Is er een toekomst voor een zelfstandig Haren? Die vraag moeten we zorgvuldig beantwoorden, benadrukt Van der Molen (CDA). Hij zegt dat zijn fractie er nog niet uit is. Het is een lastige afweging, vindt ook Van der Graaf (ChristenUnie), maar zij spreekt wel haar steun uit voor een fusie.

Er is een combinatie van factoren die samenvoeging van Groningen, Haren en Ten Boer wenselijk maken, zegt minister Ollongren. De financiële situatie van Haren op de langere termijn is er daar volgens haar één van. Zij denkt bovendien dat een samengaan met Tynaarlo geen goed alternatief is: in 2013 heeft die gemeente een fusie afgewezen.

Bestuursakkoord

In een bestuursovereenkomst zijn afspraken gemaakt over de inrichting van de fusiegemeente. Özütok (GroenLinks) en Den Boer (D66) hechten aan het behoud van de groene gebieden tussen enerzijds Groningen en anderzijds Haren en Ten Boer. Het is goed dat er aandacht is voor de eigenheid van en de voorzieningen in dorpen, wijken en kernen, zegt Van der Graaf (ChristenUnie).

Visie op lokaal bestuur

Kom eerst met een visie op het lokale bestuur en ga dan pas gemeenten herindelen, is de oproep van Van Raak (SP) aan minister Ollongren. Bosma (PVV) hekelt de "herindelingshysterie", die gebaseerd lijkt op een irrationeel geloof in "groot, groter, grootst".

Via herindelingen onteigenen de "kartelbestuurders" de Nederlandse bevolking, zo redeneert Baudet (FvD). De "megafusies" negeren volgens hem de wensen van de burgers. Die zijn niet langer de baas over hun eigen leven.

Herindeling is geen doel op zich, zegt minister Ollongren. Het gaat volgens haar om het verbeteren van de kwaliteit en de bestuurskracht. Daarbij kan herindeling een nuttig middel zijn.

De Kamer stemt op 24 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist