Regeringsverklaring-APB: SP

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De maatschappijvisie van minister-president Rutte domineert de plannen van het nieuwe kabinet, zegt SP-fractievoorzitter Roemer. Maar: er is een alternatief.

Nu de economie groeit, profiteren bedrijven en mensen die het al goed hebben. De gewone man heeft volgens Roemer echter het nakijken. Dat komt volgens hem door Ruttes visie, waarin marktdenken heilig is.

Zorg: verkeerde prioriteiten

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie beloofden tijdens de verkiezingen dat het eigen risico omlaag zou gaan, constateert Roemer. Waarom is dat dan niet terug te vinden in de plannen van het kabinet? De SP-leider weet het antwoord: Rutte heeft geen oog voor de mensen met een laag inkomen, die worden geraakt door het eigen risico.

Roemer ziet een duidelijke oorzaak voor de stijgende zorgkosten: de marktwerking en de bureaucratie. Maar die laat het kabinet ongemoeid, want het aanpakken ervan zou de zorgverzekeraars slecht uitkomen. Het toont volgens de SP'er aan dat het kabinet de verkeerde prioriteiten heeft.

Vage klimaatplannen

Roemer geeft het kabinet een compliment: het besteedt veel aandacht aan het milieu. Wel zijn de plannen in het regeerakkoord hem te vaag. Het kabinet legt bovendien de rekening voor klimaatverandering vooral bij huishoudens neer, en niet bij de zwaarste vervuilers: de grote bedrijven.

Bedrijven boven burgers

Met het verlagen van de winstbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting geeft Rutte III ruim baan aan het bedrijfsleven, analyseert Roemer. Ondertussen moeten veel mensen doorwerken tot hun 70ste. Werknemers hoppen van baantje naar baantje en krijgen geen vast contract meer. Het kabinetsbeleid maakt mensen onzeker en paait multinationals.

Alternatief

Er is een antwoord op Ruttes visie, benadrukt Roemer. Hij, Asscher (PvdA) en Klaver (GroenLinks) hadden niet genoeg tijd om een volwaardig alternatief regeerakkoord te schrijven, maar ze hebben wel een aantal plannen opgesteld. Daarin staan "mensen boven multinationals en leraren boven beleggers en banken".

Roemer adviseert het nieuwe kabinet om zich achter het linkse alternatief te scharen. Hij ziet het als een "handreiking aan deze coalitie met een krappe meerderheid".

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist