Regeringsverklaring-APB: PvdA

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Volgens Asscher (PvdA) moet de politiek meer bescherming en zekerheid bieden om mensen vertrouwen in de toekomst te geven.

We zijn tegelijkertijd gelukkig én fundamenteel onzeker, constateert Asscher. Hij legt uit dat er veel is om dankbaar voor en trots op te zijn. Er is sprake van economische groei, en het vertrouwen van producenten en consumenten neemt toe.

Maar ondanks die rooskleurige omstandigheden staan sommige zekerheden onder druk, zegt Asscher. Vaste contracten zijn moeilijker te krijgen, fijn wonen wordt onbetaalbaar en de aarde wordt uitgewoond.

We zoeken allemaal vaste grond onder de voeten. Volgens Asscher moet de politiek meer bescherming en zekerheid bieden. Verwijzend naar de titel van het regeerakkoord zegt hij: vertrouwen in de toekomst begint met zekerheid vandaag.

Andere keuzes

Rutte III maakt volgens Asscher te rechtse keuzes, waarvan vooral multinationals en aandeelhouders profiteren. De gewone burger heeft daar niets aan. Hij wijst op de voorstellen die hij met SP en GroenLinks heeft ingediend.

  • Schaf het eigen risico af
  • Verhoog de lonen van leraren, agenten en verpleegkundigen
  • Schrap de btw-verhoging
  • Verlaag niet de lasten voor aandeelhouders
  • Vraag wat extra aan de mensen die het heel goed hebben en zorg dat dit terechtkomt bij de grote groep Nederlanders die het nodig heeft

Asscher roept het nieuwe kabinet op om met deze punten een "optimistischer, wervender verhaal van Nederland te maken".

Uitgestoken hand?

Wat bedoelt het kabinet eigenlijk als het zegt een uitgestoken hand aan te bieden? Gaat dit kabinet kiezen voor "het eigen gelijk van 76 zetels" of gaat het ervoor zorgen dat die uitgestoken hand iets voorstelt?

Asscher probeert het meteen. Hij wil in deze eerste termijn een motie indienen om te verkennen of er ruimte is bij de coalitie voor samenwerking. Dat is ongebruikelijk, want moties worden normaal gesproken voor de tweede termijn bewaard.

Met zijn motie, die overigens mede ondertekend is door SP, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren, DENK, Forum voor Democratie en PVV, vraagt hij aandacht voor de wijkverpleegkundigen. Hij wil dat het kabinet hen uitzondert van bezuinigingen. Want "hun zorg is zo ongelooflijk belangrijk voor zo veel mensen in Nederland, voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten."

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist