Regeringsverklaring-APB: GroenLinks

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Verbroken beloften leiden tot groei van het populisme, zo analyseert GroenLinks-fractievoorzitter Klaver. Daarom moeten er fundamenteel andere keuzes gemaakt worden.

Multinationals die winnen van gewone mensen en klimaat. Onzekerheid over werk en inkomen. Een groeiend wantrouwen in de politiek. De middenpartijen moeten andere keuzes maken om de voedingsbodem voor populistische partijen weg te nemen, benadrukt Klaver.

Sterkste schouders

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Dit uitgangspunt komt niet terug in het regeerakkoord, zegt de GroenLinks-fractievoorzitter.

  • er gaat 1,4 miljard naar de afschaffing van de dividendbelasting
  • de belasting op kapitaal is nergens in Europa zo laag
  • bijna 400.000 kwetsbare Nederlanders gaan erop achteruit

Samen met de SP en de PvdA doet GroenLinks voorstellen om de welvaart eerlijker te verdelen. Ze willen onder anderen dat er meer geld komt voor politieagenten, verpleegkundigen en leraren. Ook mag er niet bezuinigd worden op de wijkverpleging en zou het eigen risico in de zorg moeten worden afgeschaft.

Zijn de voorstellen van GroenLinks, SP en PvdA wel realistisch? Segers (ChristenUnie) zet vraagtekens bij de structurele dekking.

Klimaat

In het regeerakkoord staan ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, zo prijst Klaver de coalitiepartijen. Maar de maatregelen om dat te bereiken zijn volgens hem nog onvoldoende uitgewerkt. En het ondergronds opslaan van CO2 is een slecht idee: dat draagt niets bij aan verduurzaming van de energievoorziening.

Migratie

De afspraken in het regeerakkoord over migratie zijn hard en duidelijk, stelt de GroenLinks-fractievoorzitter vast. Is er wel voldoende respect voor de mensenrechten? Het zou volgens Klaver niet zo mogen zijn dat bootjes met vluchtelingen worden teruggestuurd naar onveilige landen.

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist