Regeringsverklaring-APB: ChristenUnie

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Naast werken aan grote opgaven moet het nieuwe kabinet volgens Segers (ChristenUnie) vooral ook aandacht hebben voor de enkeling die zich niet kan organiseren.

Waartoe is dit kabinet op aarde? Het is volgens Segers geen doel op zich. Nee, het kabinet zal het goede moeten doen en dienstbaar moeten zijn aan alle Nederlanders.

Laat het kabinet er zijn voor de grote opgaven, maar zeker ook voor gezinnen in schulden, tienermoeders en slachtoffers van mensenhandel en prostitutie. Die aandacht voor enkelingen is wat de ChristenUniefractievoorzitter betreft de lakmoesproef voor het nieuwe kabinet.

Beoordeling kabinetsplannen

Segers wil dat het vertrouwen tussen overheid en burgers wordt hersteld door concrete kabinetsplannen voor gewone mensen. Hij zal bij de beoordeling van die plannen op drie speerpunten letten.

  • werken aan een goede toekomst voor de kinderen
  • tegenstellingen in de samenleving tegengaan
  • de vrijheid en veiligheid in Nederland en elders in de wereld verdedigen

Toekomst kinderen

Segers noemt als voorbeelden van daden die goed zijn voor de toekomst van de kinderen in Nederland een lagere werkdruk in het onderwijs, het verkleinen van de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners en het najagen van ambitieuze klimaatdoelen. Op kritische vragen van Thieme (PvdD) wijst hij erop dat Nederland een achterblijver op klimaatgebied was, maar nu koploper wil worden.

Minder tegenstellingen, meer vrijheid en veiligheid

De tegenstelling tussen jong en oud kan het kabinet volgens Segers tegengaan door bijvoorbeeld een maatschappelijke diensttijd voor jongeren en uitvoering van het manifest Waardig ouder worden. Om de tegenstelling tussen flex en vast werk te verminderen zal het kabinet onverminderd moeten blijven polderen, vindt Segers.

Er komt meer geld voor agenten, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Dat is volgens Segers goed voor de verdediging van vrijheid en veiligheid, nationaal en internationaal.

Niet alles binnengehaald

Segers erkent dat het kinderpardon niet is binnengehaald bij de coalitieonderhandelingen. Ook afschaffing van de dividendbelasting was niet zijn wens. Maar, zegt de ChristenUnie-fractievoorzitter in reactie op opmerkingen van Roemer (SP), gelet op het geheel heb ik ja gezegd tegen een akkoord waarin ook pijn zit.

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist