Recht om thuis te sterven

27 september 2017, debat - Terminaal zieken moeten de mogelijkheid hebben om in hun eigen huis te sterven, vinden eigenlijk alle woordvoerders. De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) over palliatieve zorg thuis.

Terminaal zieken kunnen soms niet thuis sterven omdat de wijkverpleging niet de noodzakelijke palliatieve zorg kan leveren, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het zou gaan om zeker tientallen gevallen per jaar.

Eigenlijk is iedereen het erover eens dat mensen thuis moeten kunnen sterven, zegt Van der Staaij (SGP), maar de praktijk blijkt weerbarstig. We moeten het einde van het leven zo draaglijk mogelijk maken, vindt Westerveld (GroenLinks).

Systeem en budgetplafonds

De zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de wijkverpleging en daarmee voor de palliatieve zorg die mensen thuis krijgen. Om de kosten in de hand te houden werkt een deel van de verzekeraars met budgetplafonds voor zorgaanbieders, waardoor er onzekerheid kan ontstaan over de financiering. Dit roept vragen op.

  • Marijnissen (SP): verzekeraars mogen niet de hand op de knip houden ten koste van stervende mensen
  • Dik (ChristenUnie): laat sterven geen financiĆ«le zaak zijn
  • Agema (PVV): het is wrang dat terminaal zieken in de spaken van het systeem terechtkomen
  • Sazias (50PLUS): zorgverzekeraars gaan onterecht op de stoel van de wijkverpleegkundige zitten

Budgetafspraken mogen er niet toe leiden dat mensen niet thuis kunnen overlijden, benadrukt de staatssecretaris: er is een plicht om zorg te leveren. Betere communicatie tussen verzekeraars en zorgaanbieders kan volgens hem veel problemen voorkomen. Een mogelijke oplossing voor de toekomst is persoonsvolgende bekostiging.

Tarieven

Voor de thuiszorg geldt een algemeen tarief om de bureaucratie te beperken. Deze afspraak kan ertoe leiden dat zorgaanbieders minder gespecialiseerde, dure thuiszorg leveren, denkt Rutte (VVD), zoals wondzorg en palliatieve zorg. Is het niet beter om verschillende tarieven te hanteren?

Van Rijn zal de Nederlandse Zorgautoriteit om advies vragen over de tarieven in de thuiszorg.

Personeelstekort

De zorg, ook de wijkverpleging, heeft te kampen met een personeelstekort. Bergkamp (D66) en Keijzer (CDA) sporen de staatssecretaris aan om haast te maken met het vinden van oplossingen.

De sector neemt maatregelen om het personeelstekort aan te pakken, zegt Van Rijn, onder andere met de arbeidsmarktagenda.

De Kamer stemt 3 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist