Positie van jonge vrouwen op arbeidsmarkt besproken

19 april 2018, debat - Er zijn nog altijd minder jonge vrouwen dan mannen economisch zelfstandig. De Kamer debatteert met de ministers Van Engelshoven (Emancipatie) en Koolmees (Sociale Zaken) over mogelijke oorzaken en oplossingen.

Jonge vrouwen zijn nog steeds minder vaak economisch zelfstandig dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Nergens in Europa is het percentage vrouwen dat in deeltijd start zo hoog als in Nederland. Bovendien hebben ze aan het begin van hun loopbaan vaker kleine deeltijdbanen. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het grote aantal vrouwen dat met een deeltijdbaan start, vindt Van Weyenberg (D66) zorgelijk, want deeltijdwerken verkleint de toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Realiseren vrouwen zich wel de gevolgen die hun keuzes later kunnen hebben? We zouden meer stil moeten staan bij de consequenties, vindt ook Yeşilgöz (VVD): dit leidt tot minder kansen en uiteindelijk tot minder financiële onafhankelijkheid.

Uit het achterliggende SCP-onderzoek komt juist een genuanceerd beeld naar voren, meent Beertema (PVV): verschillen in de arbeidsmarktpositie zijn in grote mate te verklaren uit statistisch aantoonbare verschillen in voorkeuren tussen mannen en vrouwen. Zo hechten veel mannen meer waarde aan promotie, terwijl veel vrouwen het belangrijk vinden om hun baan te combineren met hobby's en zorgtaken.

Financiële zelfstandigheid

Het kabinet komt met maatregelen waardoor werken meer gaat lonen. Dat is ook voor de arbeidsparticipatie van vrouwen goed, denkt Van Weyenberg (D66). Arissen (PvdD) waarschuwt echter voor ongebreidelde economische groei. We kunnen alles in deze tijd met steeds minder menskracht produceren en organiseren, betoogt zij, en dat geeft ons tijd voor de dingen die het leven werkelijk de moeite waard maken.

Uiteindelijk gaat het om zelfbeschikking, stelt minister Van Engelshoven. Economische groei is geen doel op zich, maar vrouwen moeten wel de kans krijgen om hun talent te ontplooien. Daarvoor is zelfbeschikking wel een noodzakelijke voorwaarde, aldus de minister. "En dat gaat net wat makkelijker als je financieel op eigen benen staat."

Verdeling zorgtaken

Wie doet de was? Wie vult de broodtrommel? Van den Hul (PvdA) wijst erop dat vrouwen nog steeds 65% van alle onbetaalde arbeid verrichten. Begin eens met een eerlijker verdeling van het ouderschapsverlof, stelt zij voor, en stimuleer het opnemen van ouderschapsverlof in typische mannensectoren.

Zorg dat mannen minder hoeven te werken, vindt ook Özütok (GroenLinks). Zij is blij dat het kabinet het vaderschapsverlof wil verruimen, maar vreest wel dat juist de lagere inkomens hier geen gebruik van willen maken: je krijgt maar 70% van je inkomen doorbetaald.

Volgens Van Dijk (SP) moeten we snel aan de slag met betaalbare kinderopvang. Begin eens met twee dagen gratis opvang, stelt hij voor. Maar Geluk (CDA) laakt de tendens om de zorg voor kinderen volledig uit te besteden: ouders moeten zelf de gelegenheid krijgen om hun kinderen op te voeden. Dat vraagt om een "maatschappelijke herverdeling van tijd en geld", stelt zij.

Onderzoek laat zien dat de taakverdeling binnen het gezin vaak geen expliciete keuze is, maar impliciet tot stand komt, stelt minister Koolmees. Ouders moeten volgens hem goed nadenken over een toekomstbestendige taakverdeling. Daarvoor komt zijn ministerie met een bewustwordingscampagne.

De Kamer stemt op dinsdag 24 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist