Plan voor rechtsbijstand in de maak

1 februari 2018, debat - De vergoeding aan rechtsbijstandsverleners is te laag. Dat concludeert de onderzoekscommissie-Van der Meer. Minister Dekker (Rechtsbescherming) komt in de zomer met een plan.

De vergoeding voor rechtsbijstandsverleners is ruim twintig jaar geleden vastgesteld. Anno 2018 blijkt die meestal te laag te zijn, met onderbetaling tot gevolg. Dat concludeert de Commissie evaluatie puntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand (commissie-Van der Meer).

Goed werk. Zo prijst Azarkan (DENK) de commissie-Van der Meer. Maar de commissie kreeg volgens hem een onmogelijke opdracht: de kosten van de rechtsbijstand mochten niet stijgen, het minimuminkomen van advocaten mocht niet dalen en het uurtarief mocht niet veranderen.

Pleidooi voor meer geld

Rechtsbijstandsverleners worden structureel onderbetaald, stelt Buitenweg (GroenLinks). Daardoor is er ook minder geld voor scholing en stages. Zij staat achter de aanbevelingen van de commissie-Van der Meer om de vergoeding van rechtsbijstandsverleners te verhogen. Dat kost 127 miljoen extra per jaar. Waarom neemt de minister die aanbeveling niet over?, vraagt Van Nispen (SP).

Draai de bezuinigingen van het vorige kabinet op de rechtsspraak terug, oppert Helder (PVV), of maak duidelijke keuzes en verbied bijvoorbeeld het stapelen van asielprocedures.

Het scenario "Trek meer geld uit" vindt de minister onbevredigend, net als de andere scenario's van de commissie-Van der Meer. Hij wijst erop dat Nederland al beduidend meer geld voor rechtsbijstand uittrekt dan bijvoorbeeld Belgiƫ of Frankrijk.

Stelselherziening

Van Dam (CDA) en Van Oosten (VVD) denken dat de sociale advocatuur toe is aan een grondige herziening. Dat kan volgens Groothuizen (D66) binnen het huidige budget. De Kamerleden doen enkele suggesties.

  • Van Dam: voorkom kansloze gemeentelijke procedures tegen burgers

  • Van Oosten: kies goedkopere alternatieven, zoals mediation en buurtrechters

  • Groothuizen: haal perverse prikkels, zoals het opknippen van zaken, uit het systeem

  • Kuiken (PvdA): voorkom dat nieuwe wetgeving extra druk op de sociale advocatuur legt

Dekker wil het stelsel anders vormgeven in samenspraak met alle relevante partijen, zoals de advocatuur, de Raad voor de rechtspraak, de gemeenten, Het Juridisch Loket etc. Voor de zomer komt hij met een plan. Dat duurt allemaal te lang, vindt Azarkan.

De Kamer stemt op 6 februari over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist