Personeelstekort in verpleeghuizen besproken

28 maart 2018, debat - Misstanden in de verpleeghuiszorg vormen de aanleiding om met minister De Jonge (Volksgezondheid) te spreken over de noodzaak van meer personeel in de verpleeghuizen.

In een zwartboek met misstanden over de zorg in verpleeghuizen staan schrijnende voorbeelden. Ouderen moeten soms lang wachten voordat ze naar de wc kunnen, worden 's nachts vergeten of raken in onveilige situaties verzeild.

Ook over de zorgmedewerkers staan verontrustende zaken in het zwartboek. Zo moeten zij soms weken achter elkaar overwerken omdat er niet genoeg personeel is. Ook zouden overuren niet of onvoldoende uitbetaald worden. Dat alles leidt tot een hoge werkdruk, waardoor werknemers de zorg verlaten.

Personeelstekort

Volgens Agema (PVV) zijn de misstanden in verpleeghuizen het gevolg van eerdere bezuinigingen op de zorg. Toen zijn er zo veel mensen ontslagen dat er nu een nijpend personeelstekort is.

Ook Sazias (50PLUS) vindt de druk op het verplegend personeel enorm. Hoewel ze blij is met de imagocampagne om werken in de zorg aantrekkelijk te maken, wijst ze er net als Ellemeet (GroenLinks) op dat zo'n campagne pas succes kan hebben als je ook echt iets aan de problemen doet.

Ellemeet (GroenLinks) vraagt de minister om naast de instroom van nieuw personeel ook te focussen op de uitstroom. Minister De Jonge herkent dit probleem van de "achterdeur". Hij wil aandacht hebben voor scholing, begeleiding en goed werkgeverschap om mensen vast te houden.

Extra geld

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor meer personeel, en dus voor meer tijd en aandacht voor ouderen, zegt De Jonge.

Slootweg (CDA) is blij dat er meer geld wordt uitgetrokken om personeel te kunnen aannemen. Volgens Hermans (VVD) wordt het wel een uitdaging om genoeg mensen te vinden met de juiste mix van niveaus en achtergronden.

Hijink (SP) merkt op dat verpleeghuisbewoners nog veel te weinig merken van dat extra budget. Zijn partij krijgt daar veel signalen over. De Jonge antwoordt dat hij zichzelf het doel heeft gesteld dat "oma het echt moet merken". Dat wil hij ook goed in de gaten gaan houden.

Andere maatregelen

De Jonge wil het personeelstekort onder andere te lijf gaan door zorgmedewerkers te verleiden hun contracten wat groter te maken. Maar volgens Dijksma (PvdA) werken de meesten nu al gemiddeld elf uur meer dan hun contract voorschrijft. Bovendien pleit de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland voor een beter salaris voor zorgmedewerkers.

Slootweg (CDA) pleit voor het schrappen van regels, want minder bureaucratie zal zorgmedewerkers meer lucht geven. Misschien moeten er zelfs permanente schrapsessies gehouden worden, oppert hij.

Het kabinet is van plan de regeldruk in de zorg te verminderen, zoals ook in het regeerakkoord staat. Samen met minister Bruins (Medische Zorg) is De Jonge daarmee bezig. De sector zelf presenteert ook de resultaten van schrapsessies.

De Kamer stemt op 3 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist