Pensioenwetgeving aangepast

7 juni 2017, wetsvoorstel - Met een verzamelwet regelt staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) diverse (kleine) aanpassingen in de pensioenregelgeving.

Een verzamelwet is bedoeld voor kleine, samenhangende wijzigingen waarover geen politieke discussie is. Van Weyenberg (D66) beschrijft de Verzamelwet pensioenen 2017 als "een tussendoortje" op weg naar een nieuw pensioenstelsel. De woordvoerders grijpen de verzamelwet aan om andere pensioenonderwerpen aan de orde te stellen.

Raad van toezicht

Ondernemingspensioenfondsen met een belegd vermogen van meer dan 1 miljard moeten voortaan een raad van toezicht hebben, zo wil de staatssecretaris. Tot nu toe konden ze ook kiezen voor een externe visitatiecommissie. De Jong (PVV) is in beginsel positief: vertrouwen is goed maar toezicht is beter.

Een verplichte raad van toezicht is geen kleine wijziging, zegt Lodders (VVD), en past daarom niet in een verzamelwet. Zij wil dit onderwerp betrekken bij de evaluatie van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen. Ook Omtzigt (CDA) wil die afwachten, maar hij heeft er geen bezwaar tegen als de mogelijkheid van een verplichting al in de wet wordt opgenomen.

Het is goed dat ondernemingspensioenfondsen een raad van toezicht moeten instellen, zegt Van Rooijen (50PLUS). Maar ze moeten daarvoor wel voldoende tijd krijgen. Ook zouden pensioenfondsen die binnen vijf jaar geliquideerd worden, moeten worden vrijgesteld van de verplichting.

Waarom hoeven ondernemingspensioenfondsen met een belegd vermogen van minder dan 1 miljard geen raad van toezicht in te stellen? Snels (GroenLinks) begrijpt niet waarom deze grens wordt gesteld. De staatssecretaris wil dit bezien bij de evaluatie.

AOW-gat

Door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd komen sommige mensen in de problemen. Zij kunnen nu een overbruggingsuitkering krijgen, maar dit is een tijdelijke regeling. Van Kent (SP) en Van Dijk (PvdA) willen die verlengen, zodat mensen ook in de toekomst de mogelijkheid hebben om hun AOW-gat te repareren door pensioengeld naar voren te halen.

Van Weyenberg is bereid om de mogelijkheid om het AOW-gat te overbruggen langer open te stellen. Maar hij wil geen structurele regeling, omdat die gebruikt kan worden om vervroegd met pensioen te gaan. Ook de staatssecretaris wil dat een eventuele verlenging alleen geldt voor spijtoptanten die nu alsnog hun AOW-gat willen dichten.

Spreidingstermijn van vijf naar tien jaar

De maximale spreidingsperiode voor financiƫle mee- en tegenvallers wordt verlengd van vijf naar tien jaar. Dit biedt pensioenuitvoerders meer ruimte om tegenvallende financiƫle resultaten in de tijd te middelen.

Van Rooijen steunt de verlenging van de spreidingsperiode, maar wijst er wel op dat de pensioenuitkering hierdoor lager kan worden op oudere leeftijd. Een langere spreidingsperiode vergroot de risico's, benadrukt Omtzigt. Pensioenfondsen zouden volgens hem deelnemers daarvoor moeten waarschuwen als zij voorstellen om deze termijn te verlengen.

De Kamer stemt op 13 juni over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.