Oppositie wil meer geld voor Veiligheid en Justitie

15 juni 2016, debat - De oppositie eist 200 miljoen extra voor politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Maar minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de coalitiepartners VVD en PvdA vinden dat de nood voor 2016 voldoende gelenigd is.

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie, CDA, SGP, SP en GroenLinks vormen één front. De zes fracties willen dat er nu meer geld komt voor de veiligheidsketen, zoals de keten van politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak wordt genoemd. In de Voorjaarsnota heeft minister Van der Steur weliswaar extra geld vrijgemaakt om de Justitiebegroting van dit jaar aan te vullen, maar dat is echt te weinig volgens de oppositie. De alarmerende rapporten stapelen zich op, benadrukt Pechtold (D66). Volgens Segers (ChristenUnie) is de rechtsstaat zelfs in het geding. Met Van der Staaij (SGP) stelt hij dat de kerntaak van de overheid om burgers veiligheid te bieden op het spel staat.

De veiligheidsketen kampt met tekorten

De oppositiepartijen maken zich zorgen om de tekorten bij politie, OM en de rechtspraak. Pechtold wijst op het hoge ziekteverzuim bij de politie doordat agenten overbelast zijn. Bij het OM blijven zaken op de plank liggen en zijn er door fouten meer vrijspraken. De rechtspraak zit in de rode cijfers. Ook de topmannen van politie, justitie en de rechtspraak luiden de noodklok, volgens Segers. "Waarom trekt de minister zich niets aan van alle waarschuwingen?", vraagt Van Nispen (SP). Buma (CDA) wijst op het wegtrekken van talent: mensen gaan op zoek naar een andere baan. Bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut verliest hierdoor veel expertise.

Oppositie vindt dat beloften niet worden nagekomen

Al sinds de begrotingsbehandeling van afgelopen najaar vraagt de Kamer om meer geld voor de veiligheidsketen. Ook de Eerste Kamer heeft daarop aangedrongen. Volgens Van der Staaij "gloorde er hoop" toen het kabinet beloofde dit bij de Voorjaarsnota te regelen. Maar van die belofte is niets over, vindt Buma (CDA). Van der Steur en Van Oosten (VVD) benadrukken dat er in 2017 wel geld bij komt. Maar dat is te laat, vindt Klaver (GroenLinks), want de problemen zijn nu aan de orde. Ook Buma vindt dat de minister niet in de toekomst maar nu verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens Recourt (PvdA) is de Voorjaarsnota echter niet bedoeld voor structurele aanpassingen. Die verwacht hij wél bij Prinsjesdag.

Uitspraken Dijsselbloem leiden tot ergernis

De oppositie is daarnaast ontstemd over uitlatingen van minister Dijsselbloem (Financiën), die gezegd heeft "klaar te zijn met het gebedel van politie en justitie". Wilders (PVV) vindt die opmerking "arrogant en minachtend". In plaats van waardering krijgen de mensen van politie en OM een trap na, vindt ook Bontes (GrBvK). Klaver bespeurt "op geen enkele wijze respect voor deze mensen". Pechtold en Van der Staaij willen weten of deze uitspraak namens het kabinet gedaan is: "bedelen" is immers geen geschikt woord in een kabinetsstandpunt, want het gaat om serieuze knelpunten. Van der Steur erkent de knelpunten: "Ik probeer die samen met collega Dijsselbloem op te lossen en ik sta voor mijn mensen."

De Kamer stemt op 21 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.