Onbedoelde AOW-inkoop aangepakt

25 september 2014, wetsvoorstel - Door de gunstige voorwaarden is het ook voor mensen voor wie de AOW-inkoopregeling niet bedoeld is, aantrekkelijk om daarvan gebruik te maken. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wil daar een eind aan maken.

Alleen mensen die in Nederland wonen, bouwen rechten op voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Wie in de 50 jaar voor zijn AOW-leeftijd altijd verzekerd is geweest, heeft recht op een volledige AOW-uitkering. Mensen met een AOW-gat doordat zij niet de volledige periode in Nederland verbleven, kunnen dit dichten door AOW-rechten in te kopen. De voorwaarden hiervoor zijn gunstig. Klijnsma vreest daarom dat steeds meer kort in Nederland verblijvende arbeidsmigranten van de regeling gebruik gaan maken. Strengere eisen moeten oneigenlijk gebruik voorkomen. Zo moet men minimaal vijf jaar in Nederland wonen en mag men slechts AOW-rechten inkopen over jaren waarin men geen pensioen in een ander land heeft opgebouwd.

AOW-inkoop zal duurder worden
Door eenmalig voor 9600 euro AOW-rechten in te kopen, kon men jaarlijks een AOW-uitkering van 8800 euro krijgen. Een cadeautje voor migranten op kosten van de Nederlandse belastingbetalers, concludeert Madlener (PVV), die blij is dat de staatssecretaris de inkoop duurder wil maken. Ook de andere woordvoerders zijn het ermee eens dat het inkopen van AOW-rechten kostendekkender moet worden. Schouten (ChristenUnie) suggereert om Nederlanders die "in het algemeen belang" naar het buitenland zijn gegaan, zoals ontwikkelingswerkers, ook het recht te geven om achteraf AOW-rechten in te kopen. Maar deze groep kan al vrijwillig de AOW-opbouw laten doorlopen, zegt Schut (VVD).

Discussie over eisen aan arbeidsverleden
Voortaan mogen alleen mensen die minimaal vijf jaar hebben gewerkt, AOW-rechten inkopen. Maar deze arbeidsverledeneis treft ook mensen die wel degelijk een band met Nederland hebben, vrezen Omtzigt (CDA), Van Weyenberg (D66) en Vermeij (PvdA), zoals vluchtelingen, kinderen van terugkerende expats en mensen die werkloos of arbeidsongeschikt worden. Ulenbelt (SP) wil de arbeidsverledeneis daarom uit de wet schrappen. Dat vindt Klijnsma ongewenst: mensen die niet hebben bijgedragen aan het socialezekerheidsstelsel, zouden geen AOW-rechten mogen inkopen. Maar dat argument gaat niet op volgens de SP'er, omdat men maar weinig hoeft te werken om arbeidsverleden op te bouwen.

De Kamer stemt op 30 september over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.