Nieuwe wet biedt betere bescherming bij faillissement verzekeraars

6 juni 2018, wetsvoorstel - Een nieuwe wet van minister Hoekstra (Financiën) biedt polishouders betere bescherming als verzekeraars failliet dreigen te gaan. De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt namelijk nieuwe instrumenten en bevoegdheden om te kunnen ingrijpen.

Sinds de financiële crisis weten we dat banken en verzekeraars kunnen omvallen. Voor banken is er inmiddels allerlei wetgeving gekomen om dat risico te verkleinen. Met dit wetsvoorstel komen er ook regels voor verzekeraars die op een faillissement afstevenen.

Ronnes (CDA) is blij dat de belastingbetaler in de toekomst niet meer hoeft op te draaien voor de kosten. Bij de zogenoemde afwikkeling van een verzekeraar zal er eerst naar aandeelhouders gekeken worden en zullen de belangen van de polishouders beter beschermd zijn.

Rol DNB

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat middelgrote en grote verzekeraars bij financiële problemen op een goede manier door DNB kunnen worden afgewikkeld. Daarmee krijgt DNB vrijwel alle touwtjes in handen, zegt Van der Linde (VVD). Op zich vindt hij het goed dat er in een noodsituatie kan worden doorgepakt, maar goed toezicht achteraf is dan wel nodig.

Verzekeraars moeten DNB zelf op de hoogte brengen van hun situatie. Maar kunnen we erop vertrouwen dat ze dat ook echt doen als het slecht gaat, vraagt Alkaya (SP). Volgens Hoekstra zijn er een heleboel checks-and-balances ingebouwd en is er van alles georganiseerd om zaken op tijd boven tafel te krijgen.

Europa

Snels (GroenLinks) vindt het opmerkelijk dat er nog geen Europese regels zijn voor failliete verzekeraars. Met regels voor banken zijn we sinds de crisis immers al jaren bezig, maar bij verzekeraars lukt dat kennelijk maar niet, zegt hij.

Verschillende lidstaten zijn op eigen kracht bezig met wetgeving voor de afwikkeling van verzekeraars, constateert Van der Linde (VVD). Hoe gaat dat in de praktijk werken als daartussen verschillen ontstaan? Met een lappendeken aan wetgeving schieten we misschien niet zo veel op, vreest ook Paternotte (D66).

In zekere zin is het inderdaad gek dat er nog geen Europees voorstel is voor de afwikkeling van verzekeraars, vindt ook Hoekstra. Nederland heeft die wens zeker, maar daarvoor is wel de medewerking van andere lidstaten nodig.

De Kamer stemt op 12 juni over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist