Nieuwe regels voor verzekeraars en tussenpersonen

31 januari 2018, wetsvoorstel - Iedereen heeft te maken met verzekeringen en het advies dat daarbij komt kijken. Om dat beter te organiseren neemt de Kamer een Europese richtlijn over in wetgeving.

In het verleden hebben verzekeraars te vaak onbegrijpelijke producten verkocht. Verzekerden waren soms met handen en voeten gebonden aan complete pakketten en tussenpersonen streken hoge provisies op, constateert Van der Linde (VVD). De Europese richtlijn die de Kamer nu implementeert in Nederlandse wetgeving moet hier verbetering in brengen.

Er is al geregeld dat je als klant geen onnodige verzekeringen verkocht krijgt en dat koppelverkoop wordt beperkt. In deze aangescherpte richtlijn worden die bepalingen ook van kracht als verzekeraars zonder tussenpersoon werken. Zij moeten dan aan dezelfde transparantie-eisen voldoen als tussenpersonen.

Volgens Paternotte (D66) is het hoog tijd voor modernisering, al was het maar omdat we tegenwoordig vrijwel alles online afhandelen. Ook kan er op deze manier binnen Europa beter op elkaar afgestemd worden.

Transparantie over provisies

Adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiƫle producten mogen geen provisie meer berekenen als zij advies geven over ingewikkelde producten als hypotheken, pensioenverzekeringen en levensverzekeringen. Maar bij veel andere verzekeringen mag nog wel provisie gevraagd worden.

Leijten (SP) wil af van provisies, in het bijzonder bij zorgverzekeringen. Maar als dat niet lukt, wil zij in ieder geval meer transparantie over de provisies, want "we weten niet wat er verdiend wordt aan het bemiddelen".

Nijboer (PvdA) noemt als voorbeelden de fietsverzekering, de telefoonverzekering en vergelijkingssites als Independer, waar flinke marges verdiend worden. Ook hij wil inzichtelijk hebben wat daar de provisies zijn en hoe het verdienmodel van websites in elkaar zit.

Provisieverbod ook voor schadeverzekeringen?

Leijten, Nijboer en Snels (GroenLinks) zouden graag zien dat het provisieverbod wordt uitgebreid naar schadeverzekeringen, want daarvoor geldt het nu nog niet.

Ronnes (CDA) is niet zonder meer voorstander van een provisieverbod bij schadeverzekeringen. Hij vreest dat grote marktpartijen daardoor te veel macht krijgen ten opzichte van kleine adviseurs. Hij vraagt minister Hoekstra (Financiƫn) hierover eerst in gesprek te gaan met consumentenorganisaties en bedrijven.

Hoekstra wil het provisieverbod bij schadeverzekeringen loskoppelen van deze richtlijn, maar hij wil het voorstel zeker bekijken. Hij zegt toe hierover het overleg aan te gaan. Volgens Leijten is dat niet nodig: het is allang duidelijk dat toezichthouder AFM en veel consumentenorganisaties ervoor zijn.

De Kamer stemt op 6 februari over de ingediende moties en het wetsvoorstel.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist