Nieuwe gemeente Hoeksche Waard brengt vijf gemeenten samen

18 april 2018, wetsvoorstel - De gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen gaan op in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Maar in de regio is er weerstand tegen het voorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Om de bestuurlijke impasse in de regio te doorbreken heeft de provincie Zuid-Holland geadviseerd om de gemeenten in de Hoeksche Waard samen te voegen. Ook minister Ollongren vindt dit de beste en duurzaamste oplossing. Maar in drie van de vijf betrokken gemeenten heeft een raadsmeerderheid voor zelfstandigheid gestemd. Ook onder de bevolking is er weerstand tegen de vorming van de nieuwe gemeente.

De discussie over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard loopt al heel lang, zegt minister Ollongren. De gemeenten waren het erover eens dat er iets moest gebeuren, maar konden het niet eens worden over de beste oplossing. Het is volgens de minister goed dat nu de knoop is doorgehakt: men gaat verder in één ondeelbare Hoeksche Waard.

De herindeling in de Hoeksche Waard is de lastigste om te beoordelen, zegt Bisschop (SGP): er zijn argumenten voor en tegen. Zijn fractie heeft daarom nog geen keuze gemaakt.

Voorstanders herindeling

De vorming van de gemeente Hoeksche Waard is van toegevoegde waarde voor de bewoners en voor het gebied, denkt Van den Bosch (VVD). De regio heeft behoefte aan een krachtig bestuur, betoogt Özütok (GroenLinks). Het is volgens haar daarom goed dat de provincie het initiatief heeft genomen voor een herindeling.

Ondanks de weerstand tegen de herindeling zijn er volgens Van der Molen (CDA) goede argumenten om die toch door te voeren. Het maatschappelijk middenveld werkt al nauw samen en pleit voor het vormen van één gemeente. Ook voor Den Boer (D66) is dat een argument voor herindeling. Zo wordt een krachtige gemeente gevormd die uitdagingen als krimp en vergrijzing kan aanpakken, benadrukt ze.

Tegenstanders herindeling

Burgers zijn de eigenaren van de gemeenten, vindt Krol (50PLUS). Zij zijn volgens hem onvoldoende betrokken bij de vorming van de gemeente Hoeksche Waard. En daar waar ze wel zijn geraadpleegd, bleek een overgrote meerderheid tegen herindeling.

Bij de gemeenten en de bewoners in de Hoeksche Waard is er geen draagvlak voor een herindeling, constateert Van Raak (SP). Het is volgens hem onverstandig om die van bovenaf op te leggen: een huwelijk tussen onwillige minnaars werkt niet. De provincie ramt de herindeling er op tamelijk arrogante wijze doorheen, zo sluit Bosma (PVV) zich daarbij aan.

De Kamer stemt op 24 april over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist