Nieuwe Europese richtlijn MER

25 mei 2016, wetsvoorstel - Met een wetsvoorstel regelt minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) de invoering van de nieuwe Europese richtlijn over de milieueffectrapportage (MER) bij projecten.

Tekortkomingen in de uitvoeringspraktijk verhelpen, beter aansluiten op ecologische en sociaaleconomische veranderingen en uitdagingen, meer uitgaan van de "beginselen van slimme regelgeving" en het codificeren van uitspraken van het Hof van Justitie. Dit wordt beoogd met de nieuwe Europese richtlijn over de MER bij projecten. De verwachting is dat verduidelijking, verbetering en stroomlijning van de procedure helpen om het milieu beter te beschermen, hulpbronnen efficiƫnter te gebruiken en duurzame groei te bevorderen.

Discussie over waarborgen tegen belangenverstrengeling

Staan er voldoende waarborgen in de wet om belangenverstrengeling te voorkomen? Schultz betoogt dat de Europese richtlijn de scheiding van verantwoordelijkheden goed regelt, maar Van Veldhoven (D66), Van Tongeren (GroenLinks) en Dik (ChristenUnie) hebben daar twijfels over. Zo bepaalt het bevoegd gezag (bijvoorbeeld de gemeente) welke milieueffecten relevant zijn, wat wringt als het zelf de initiatiefnemer van een project is. Ook Cegerek (PvdA) ziet weinig in "een slager die zijn eigen vlees keurt" en pleit in dit soort gevallen daarom voor een verplicht onafhankelijk advies van de Commissie m.e.r. Veldman (VVD) vreest echter dat "alles dichtregelen" de procedure ingewikkelder maakt en zorgt voor vertraging.

De Kamer stemt op 31 mei over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.