Niet-indexeren kinderbijslag besproken

13 oktober 2021, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met staatssecretaris Wiersma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over het kabinetsplan om de komende jaren de kinderbijslag niet te indexeren om te kunnen investeren in uitvoeringsorganisaties UWV en SVB.

Normaal gesproken wordt de kinderbijslag geïndexeerd, oftewel aangepast aan de inflatie. Het kabinet stelt voor om de kinderbijslag niet te verhogen in 2022 en 2023, en deels niet in 2024. De 400 miljoen euro die daardoor vrijkomt, is bedoeld voor uitvoeringsorganisaties UWV en SVB. Investeringen in onder andere dienstverlening en ICT moeten de "wendbaarheid, continuïteit en toekomstbestendigheid" van de uitvoeringsorganisaties garanderen, zegt staatssecretaris Wiersma.

Dekking

De investering maakt volgens Wiersma deel uit van een breder pakket uitgaven, bijvoorbeeld voor het verlengde betaald ouderschapsverlof. De dekking daarvoor heeft het kabinet gezocht met een "evenwichtige verdeling" tussen werkgevers en ouders.

Maatoug (GroenLinks) vraagt zich af waarom het kabinet wil bezuinigen op de kinderbijslag "in een tijd waarin er voldoende geld is". De onderbouwing van het wetsvoorstel deugt voor geen meter, vindt De Jong (PVV). Noodlijdende ouders en kinderen moeten bloeden om de ICT- en uitvoeringsprojecten van deze staatssecretaris te financieren, zegt Van Baarle (DENK).

Ceder (ChristenUnie) kan instemmen met het wetsvoorstel "als onderdeel van het totaalpakket", hoewel zijn fractie liever zou zien dat de kinderbijslag wel geïndexeerd wordt. Palland (CDA) sluit zich daarbij aan: de zoektocht naar dekking was "een worsteling", maar er moesten moeilijke keuzes gemaakt worden.

Let erop dat er met deze bezuiniging niet meer geld wordt opgehaald dan nodig is, waarschuwt het lid Omtzigt. Geld dat over is zou weer naar de kinderbijslag moeten gaan.

Kinderarmoede

251.000 kinderen groeien in Nederland op in armoede. We moeten kinderarmoede bestrijden en niet verergeren door geld af te halen van de kinderbijslag, zegt Van Dijk (PvdA). Volgens Van der Plas (BBB) gebruikt het kabinet de burger "als melkkoe en als puinruimer" met dit voorstel. Dat zal vooral ten koste gaan van het "welzijn van heel veel kinderen". Van Baarle (DENK) stelt voor dat de kinderbijslag voor ouders met zorgbehoevende kinderen wel verhoogd wordt.

Tielen (VVD) en Van Beukering (D66) zien het kindgebonden budget als een beter middel om kinderarmoede te bestrijden dan de kinderbijslag. Zij wijzen er net als de staatssecretaris op dat er in de afgelopen kabinetsperiode meer geld is gegaan naar kwetsbare gezinnen.

Alternatieven

Kwint (SP) stelt voor dat ouders met een inkomen boven de 2 ton helemaal geen kinderbijslag krijgen. Hij vindt het kabinetsplan oneerlijk: ouders hebben de problemen bij de uitvoeringsorganisaties niet veroorzaakt, maar het geld wordt wel bij hen weggehaald.

Onnodige regels schrappen en de uitvoering minder complex maken voor instanties als UWV en SVB. Dat moet volgens Stoffer (SGP) het benodigde geld opbrengen in plaats van de "makkelijke bezuinigingsroute" die het kabinet wil. Maar daarmee zal je niet automatisch besparen op de uitvoeringskosten, waarschuwt de staatssecretaris.

De Kamer stemt op 26 oktober over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: