Nederlandse inzet op EU-top in Brussel besproken

20 maart 2018, debat - De Kamer spreekt met premier Rutte over de Nederlandse inzet tijdens de komende Europese Raad van 22 en 23 maart in Brussel. Onder andere de interne markt en de brexit staan daar op de agenda.

Wat is de Nederlandse inzet bij de Europese top? Volgens Van Ojik (GroenLinks) is dat te vaak onduidelijk, ook omdat veel discussienota's vertrouwelijk zijn. Dit biedt te veel ruimte om zaken in de achterkamertjes te regelen, vreest Leijten (SP). Omtzigt (CDA) benadrukt dat Europese transparantie nodig is om nationale parlementen goed hun werk te laten doen.

Interne markt

De vervolmaking van de Europese interne markt is belangrijk, betoogt Mulder (VVD). Volgens hem valt er vooral winst te boeken bij de digitalisering, bijvoorbeeld door meer ruimte te bieden aan internetapotheken.

Van Ojik (GroenLinks) ziet de voordelen van de interne markt, maar er zijn volgens hem ook nadelen. Hij hekelt de concurrentie op arbeidsvoorwaarden, dierenwelzijn en milieunormen. Een voorbeeld van waar het fout gaat, is in zijn ogen de aanbestedingsplicht van gemeenten in de zorg.

Europese arbeidsautoriteit

De Europese Commissie heeft plannen om een Europese arbeidsautoriteit op te richten. Die moet onder andere uitbuiting van werknemers bij tewerkstelling in een ander land aanpakken.

De noodzaak van een Europese arbeidsinspectie is niet aangetoond, zegt Bisschop (SGP). En toch dendert de Europese Commissie volgens Van Rooijen (50PLUS) gewoon door. Ook Leijten (SP) ziet niets in een Europese arbeidsautoriteit.

Belastingen

Azarkan (DENK) waarschuwt voor toenemende belastingconcurrentie tussen EU-lidstaten. De afschaffing van de dividendbelasting door Nederland zal ervoor zorgen dat ook andere landen die verlagen. Hij pleit daarom voor Europese harmonisatie van de dividend- en de vennootschapsbelasting. Maar Bisschop (SGP) vindt dat de EU terughoudend moet zijn op het terrein van belastingen. Iets waarmee premier Rutte het eens is.

Brexit

Nadat de onderhandelingen lange tijd vast leken te zitten, zit er nu schot in de gesprekken over de brexit. Zo is er overeenstemming over een overgangsperiode van 21 maanden.

Het vlottrekken van de brexitonderhandelingen is goed nieuws voor bedrijven en burgers, zegt Verhoeven (D66): die krijgen meer zekerheid. Omtzigt (CDA) vraagt aandacht voor de visserij, de tuinbouw en de logistieke sector in het vervolg van de onderhandelingen.

Kijk naar mogelijkheden om Noord-Ierland en Schotland binnen de Europese douane-unie te houden, suggereert Azarkan (DENK). Premier Rutte antwoordt dat dit aan het Verenigd Koninkrijk is.

Laten we de Britten volgen in hun streven naar onafhankelijkheid, zegt Maeijer (PVV), die denkt dat Nederland beter af is buiten de EU.

Balkan

Op 17 mei 2018 is er een informele Europese top over de Westelijke Balkan. Die mag niet gericht zijn op toetreding van nieuwe lidstaten, benadrukt Maeijer (PVV). Van Rooijen (50PLUS) vindt dat de EU eerst intern orde op zaken moet stellen voordat nieuwe landen kunnen toetreden.

Turks optreden in Syriƫ

De verovering van het Syrische Afrin door Turkije baart zorgen. Zoek draagvlak in Europa voor een veroordeling van het Turkse optreden, vraagt Ploumen (PvdA). In ieder geval moet de VN toegang krijgen tot het gebied voor het verlenen van humanitaire hulp.

De Kamer stemt op 22 maart over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist