Nederlandse bijdrage aan EUFOR Althea
3 juli 2025, debat - Nederland gaat bijdragen aan de vredesmissie EUFOR Althea. De Kamer debatteert erover met de ministers Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Brekelmans (Defensie).
EUFOR Althea ziet in Bosnië en Herzegovina toe op de naleving van het Verdrag van Dayton, dat een einde maakte aan de Bosnische Oorlog (1992-1995). Na eerder bijgedragen te hebben aan de missie stuurt Nederland vanaf oktober opnieuw een infanteriecompagnie van maximaal 175 militairen een jaar lang naar het Balkanland.
De Nederlandse militairen worden onderdeel van een bataljon met militairen uit verschillende landen. Verder worden de staffuncties op het hoofdkwartier van de operatie in Sarajevo verlengd tot en met december 2027. Dat geldt ook voor het human intelligence team, het team dat zich bezighoudt met het verzamelen van informatie door met personen te spreken.
Stabiliteit
Het is van groot belang dat Nederland verantwoordelijkheid blijft nemen voor de stabiliteit en veiligheid op het Europese continent, zegt Kahraman (NSC). De inzet in Bosnië en Herzegovina levert hieraan volgens hem een belangrijke bijdrage. Het bewaken en bevorderen van de politieke en sociale stabiliteit daar is van essentieel belang voor de veiligheid van de bevolking, zegt Dassen (Volt).
Het is goed dat Nederland bijdraagt aan EUFOR Althea, zegt Paternotte (D66). Alleen al omdat het kan helpen om een escalatie en een mogelijke nieuwe oorlog te voorkomen. De vrede daar moet nog steeds verdedigd moet worden, benadrukt Van der Burg (VVD).
Republika Srpska
Nordkamp (GroenLinks-PvdA) vraagt aandacht voor de negatieve rol die president Dodik van Republika Srpska speelt. Hij wil dat Nederland zich op Europees niveau inspant voor het opleggen van sancties aan hem en anderen die de eenheid en stabiliteit van Bosnië en Herzegovina moedwillig ernstig ondermijnen. Boswijk (CDA) valt hem daarin bij.
Minister Veldkamp zegt toe om zich in te zetten voor het opleggen van sancties tegen Dodik en anderen die de stabiliteit van Bosnië en Herzegovina bedreigen.
Scherfvesten
Dobbe (SP) steunt de Nederlandse bijdrage aan EUFOR Althea, maar wil wel graag dat vrouwelijke militairen die worden uitgezonden, de beschikking krijgen over passende scherfvesten.
De scherfvesten zijn besteld, verzekert Brekelmans, maar we zijn afhankelijk van de levering.
100 miljoen
Nederland heeft sinds 2004 bijna 100 miljoen uitgegeven aan EUFOR Althea, zegt De Roon (PVV), die bedenkingen heeft bij het opnieuw sturen van militairen. Het geld verdwijnt volgens hem in een bodemloze put zolang de drie bevolkingsgroepen en hun politieke leiders niet met elkaar gaan samenwerken.
Srebrenica
Ceder (ChristenUnie) vraagt aandacht voor de val van Srebrenica, die 11 juli aanstaande 30 jaar geleden plaatsvond. Deze grootste etnische zuivering op het Europese continent na de Tweede Wereldoorlog mogen we nooit vergeten, benadrukt hij.
Wanneer komt er een permanent nationaal monument om de genocide in Srebrenica te herdenken? Van Baarle (DENK) wijst erop dat hierover al in 2021 een motie is aangenomen. Veldkamp belooft zich hiervoor in te zetten.
De Kamer stemt op 3 juli over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.