NAVO verwacht meer van Nederland

24 mei 2016, debat - Nederland zou meer moeten doen om zijn krijgsmacht aan de veranderde veiligheidssituatie aan te passen. De Kamer bespreekt met minister Hennis (Defensie) de kritiek van de NAVO op de nationale inzet.

Investeren in personeel, materieel, munitie- en reservedelenvoorraden en de versterking van de (gevechts)ondersteuning. Dit is nodig om de gereedheid en inzetbaarheid van de krijgsmacht te verbeteren en te voldoen aan de NAVO-eisen. De snoeiharde kritiek van het militaire bondgenootschap is volkomen terecht, vindt Knops (CDA), mede gezien "de gordel van instabiliteit rond Europa". In een onveiliger wereld worden hogere eisen gesteld aan de krijgsmacht, erkent Hennis. Dat Nederland voor de eigen veiligheid steeds afhankelijker is geworden van zijn bondgenoten, heeft de nationale soevereiniteit aangetast en is in strijd met de Grondwet, betoogt Voordewind (ChristenUnie).

Nederlandse defensie-uitgaven blijven achter

Met 1,14% van het bruto binnenlands product (bbp) zijn de Nederlandse defensie-uitgaven fors lager dan het NAVO-gemiddelde van 2,42%. Hennis heeft gezegd zich te richten op het gemiddelde van de Europese NAVO-lidstaten van 1,43%. Maar het doel zou moeten zijn om zo snel mogelijk op het binnen NAVO-verband afgesproken minimum van 2% te zitten, stellen Bontes (GrBvK), Knops en Dijkgraaf (SGP). Ook Teeven (VVD) wil daar uiteindelijk op uitkomen, maar dat moet wel financieel verantwoord gebeuren. De Roon (PVV) en Van Dijk (SP) zijn er echter niet van overtuigd dat de defensie-uitgaven per se tot 2% moeten stijgen.

Vragen over problemen, ambities en taken krijgsmacht

"Uitgewoond en uitgekleed", zo typeert Belhaj (D66) de krijgsmacht. Het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer toont volgens haar aan dat de minister er niet in is geslaagd om orde op zaken te stellen. Eijsink (PvdA) zoekt de oplossing van de problemen in het meerjarenperspectief en de meerjarenplannen. Bijval daarvoor krijgt zij van onafhankelijk Kamerlid Houwers, die ook pleit voor het maken van duidelijke keuzes. De focus moet liggen op verdediging van het eigen grondgebied, zegt De Roon. Minder taken, geen prestigeprojecten en beperking van het aantal missies, is de oplossing van Van Dijk om de ambities in overeenstemming te brengen met de middelen.

De Kamer stemt op 31 mei over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.