Mogelijkheden voetbalwet verruimd

27 januari 2015, wetsvoorstel - Minister Opstelten (Veiligheid) krijgt op hoofdlijnen steun voor aanscherping van de wet tegen voetvalvandalisme en andere ernstige overlast.

Voetbal moet weer een feest zijn, vindt Opstelten. Daarvoor is het nodig om voetbaloverlast harder aan te pakken. Een goede mix van en afstemming tussen civiel recht (uitgevoerd door KNVB en clubs), bestuursrecht (de verantwoordelijkheid van de burgemeesters) en strafrecht moet voorkomen dat een kleine groep hooligans het verpest voor de gewone supporters. Goedwillende fans moeten zo snel mogelijk weer ongestoord kunnen genieten van een wedstrijd, zo spreken Van Dekken (PvdA) en Dijkhoff (VVD) uit. Laat hen zo min mogelijk slachtoffer worden van generieke maatregelen, zegt Van Nispen (SP).

Gaan de plannen van Opstelten ver genoeg of te ver?

Helder (PVV) en Oskam (CDA) vinden dat Opstelten verder had kunnen gaan bij het aanscherpen van de wetgeving tegen voetvalvandalisme. Zo zou de burgemeester first offenders niet alleen bij "ernstige" overlast maar ook bij gewone overlast moeten kunnen aanpakken, stelt de PVV-woordvoerster. Zij steunt Oskams voorstel om het maximale stadionverbod dat de rechter kan opleggen, te verlengen naar tien jaar. Berndsen (D66) zet vraagtekens bij de "stapeling van bevoegdheden" bij burgemeesters, die volgens haar steeds meer op de stoel van de rechter komen te zitten. Onderzoek hiernaar is in voorbereiding, reageert Opstelten.

Vragen over capaciteit van het Openbaar Ministerie

Heeft het Openbaar Ministerie wel voldoende capaciteit om voetvalvandalisme harder aan te pakken? Van Nispen (SP) constateert een scheefgroei. De clubs en de KNVB hebben vorig jaar 662 stadionverboden opgelegd, terwijl het OM slechts in een beperkt aantal zaken tot vervolging is overgegaan. Daar zijn Berndsen en Oskam het mee eens. Zij willen dat voetbalgerelateerd geweld vaker via het strafrecht wordt afgehandeld. Het gaat om een effectieve mix van civiel recht, bestuursrecht en strafrecht, reageert de minister.

Elektronische meldplicht lijkt goed alternatief

Tot nu toe moeten mensen met een stadion- of gebiedsverbod zich fysiek melden. Opstelten is positief over de proef van de KNVB met een digitale meldplicht. De twijfels van Dijkhoff en Bontes (GrBvK) over de fraudebestendigheid van het systeem zijn volgens hem onterecht. Van Dekken en Berndsen sporen hem aan om het zo snel mogelijk landelijk in te voeren, maar volgens de minister bepalen de gemeenten hoe zij de meldplicht invullen. Stadion- en gebiedsverboden kunnen beter worden gecontroleerd door het aanbrengen van een elektronische enkelband, suggereert Segers (ChristenUnie). Daar ziet de minister echter weinig in, vooral omdat het arbeidsintensief is en daardoor veel politiecapaciteit zou vragen.

De Kamer sprak eerder op 21 januari over de aanscherping van de voetbalwet. Zij stemt op 3 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.