Misbruik gedwongen prostitué(e) strafbaar gesteld

25 mei 2016, initiatiefwetsvoorstel - Met een initiatiefwetsvoorstel regelen Segers (ChristenUnie), Volp (PvdA) en Kooiman (SP) de strafbaarstelling van klanten die (kunnen) weten dat ze een prostitué(e) bezoeken die gedwongen werkt.

Mensenhandel en gedwongen prostitutie moeten zo hard mogelijk worden bestreden. Over dit principe zijn de initiatiefnemers en de woordvoerders het eens. Segers benadrukt dat het initiatiefwetsvoorstel een extra barrière opwerpt door klanten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Bovendien sluit het wetsvoorstel aan op bepalingen in de Europese richtlijn over de bestrijding van mensenhandel. Ook wordt een belangrijk moreel principe vastgelegd: niemand mag wegkijken bij uitbuiting en dwang. Het doel is niet om zo veel mogelijk klanten achter de tralies te krijgen, verzekert Segers, maar het beschermen van kwetsbare slachtoffers van mensenhandel.

Discussie over verantwoordelijkheid, opzet en schuld klant

"Klanten die bewust gebruikmaken van gedwongen prostitué(e)s, zijn profiteurs." Volp benadrukt de verantwoordelijkheid van de klant. Die is er volgens haar niet alleen als die weet dat het gaat om een slachtoffer van mensenhandel (opzet), maar ook als niet te missen signalen worden genegeerd (zware schuld). Dikkers (PvdA), Gesthuizen (SP) en Voordewind (ChristenUnie) zijn daar positief over, maar Swinkels (D66), Van Oosten (VVD) en Helder (PVV) hebben twijfels over hoe "zware schuld" in de rechtspraktijk uitwerkt. Minister Van der Steur (Justitie), die de Kamer adviseert, sluit zich daarbij aan. Er zullen altijd grensgevallen zijn, erkent Volp, maar locatie, omstandigheden en prijs kunnen duidelijke aanwijzingen zijn voor uitbuiting.

Aandacht voor positie sekswerkers

Welke gevolgen heeft het initiatiefwetsvoorstel voor sekswerkers? Van Tongeren (GroenLinks) benadrukt dat prostitutie een legaal beroep is: legale sekswerkers moeten gewoon hun werk kunnen doen. Kooiman is positief over Van Tongerens voorstel om het wetsvoorstel binnen drie jaar te evalueren. Strafbaarstelling van klanten leidt echter tot criminalisering van prostitutie, vreest Van Oosten. Dat zou juist in het nadeel van de prostitué(e)s kunnen zijn. Bovendien zou het klanten ervan kunnen weerhouden om misstanden te melden. Swinkels vindt dat je om die reden de klant juist moet zien als een partner in de strijd tegen mensenhandel.

Voorstellen voor hoger strafmaximum en minimumleeftijd klanten

De in het initiatiefwetsvoorstel vastgelegde maximumgevangenisstraf van vier jaar is te laag, vindt Van Toorenburg (CDA). Zij stelt daarom voor om die te verhogen naar zes jaar, maar Van der Steur ontraadt dit. Er zou niet alleen een minimumleeftijd voor prostitué(e)s moeten zijn, stelt Van der Staaij (SGP), maar ook voor hun klanten. Segers vindt echter dat dit niet in dit initiatiefwetsvoorstel past en dat het bovendien beter in het bestuursrecht dan in het strafrecht kan worden geregeld.

De Kamer sprak eerder op 15 oktober 2015 over strafbaarstelling van het misbruik van gedwongen prostitué(e)s. De Kamer stemt op 31 mei over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.