Meer tijd nodig voor luchthavenbesluit enkele militaire luchthavens

5 juli 2018, wetsvoorstel - Er is meer tijd nodig om voor enkele militaire luchthavens een luchthavenbesluit op te stellen. De Kamer debatteert over het wetsvoorstel van staatssecretaris Visser (Defensie) dat dit regelt.

Door nieuwe wetgeving in 2008 moest voor elk van de militaire luchthavens in Nederland een "luchthavenbesluit" worden opgesteld, om ze nog als militaire luchthaven te mogen laten dienen. Die luchthavenbesluiten moesten uiterlijk in 2018 rond zijn, maar voor een aantal militaire luchthavens is dat niet gelukt. Daarom wil staatssecretaris Visser via een wetswijziging de overgangstermijn met drie jaar verlengen.

Capaciteit

Een gebrek aan mankracht en expertise door bezuinigingen. Dat is een reden waarom het niet is gelukt om alle luchthavenbesluiten klaar te hebben. Van Raan (PvdD) ziet een parallel met bezuinigingen bij instanties als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Door interne én externe expertise te gebruiken is er nu voldoende capaciteit, benadrukt de staatssecretaris.

Complexere eisen

Het complexer worden van de eisen voor milieu en geluid vertraagt het afronden van luchthavenbesluiten ook. Bruins Slot (CDA) benadrukt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Natuurbelangen mogen niet worden vergeten, zegt Van Raan (PvdD).

Goed overleg met omwonenden is van het grootste belang, vindt Bosman (VVD). Kerstens (PvdA) wil dat hun bezwaren en suggesties serieus worden genomen. Overlastbeperking vergroot het draagvlak onder de bevolking, meent Diks (GroenLinks).

Belhaj (D66) wijst, net als de meeste andere woordvoerders, op de mogelijkheid om meer met vliegsimulatoren te oefenen om geluidsoverlast te beperken. Meer simulatoroefening leidt niet automatisch tot minder vliegbewegingen, waarschuwt Visser. Ze stelt dat Defensie wel binnen de geldende wettelijke geluidsbelastinggrenzen moet blijven.

De Kamer stemt op 5 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist