Meer mogelijkheden voor sluiten drugspanden

11 april 2018, wetsvoorstel - De Kamer spreekt over het wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de burgemeester meer mogelijkheden te geven om drugspanden te sluiten.

Onder de huidige Opiumwet kan de burgemeester een pand sluiten als daar drugs gevonden worden. Maar dat kan hij niet doen zolang er géén drugs aanwezig zijn, ook al ligt het pand vol chemicaliën, versnijdingsmiddelen en apparatuur. Deze nieuwe wet geeft het lokale bestuur de bevoegdheid om ook dan tot sluiting over te gaan.

De woordvoerders van de verschillende fracties zijn positief over het wetsvoorstel. Zij vinden dat de uitbreiding nodig is in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Maar er zijn ook vragen over de proportionaliteit van sluitingen en een vangnetbepaling voor drugsgrondstoffen.

Sluiting proportioneel?

Wanneer is iets een drugspand? Er worden regelmatig woningen gesloten waar drugs worden aangetroffen, maar is dat altijd terecht? Volgens Van Nispen (SP) is 30% van de woninguitzettingen achteraf onrechtmatig.

Als mensen vijf wietplanten in huis hebben, is dat niet bepaald een drugslab, vindt Buitenweg (GroenLinks). Misschien worden die bewoners wel te makkelijk hun huis uitgezet. Volgens haar raak je daarmee niet de drugscriminelen maar vooral mensen met wie het gewoon niet zo goed gaat.

Ook Groothuizen (D66) wijst op de ongewenste gevolgen van huisuitzettingen. Gezinnen komen op straat te staan en kunnen moeilijk elders terecht. Hij vraagt of de rechter niet al bij de sluiting zelf in beeld moet komen in plaats van bij de toetsing achteraf.

Eigenaren beschermen

Eigenaren die hun pand te goeder trouw verhuren, kunnen door een sluiting behoorlijk in de problemen komen, zegt Arno Rutte (VVD). Soms kunnen ze hun pand tot een halfjaar lang niet verhuren.

Ook Van Toorenburg (CDA) vindt dat je eigenaren niet moet straffen als hun huurders "iets rottigs" uithalen. Zij vraagt de minister om in de praktijk aandacht te hebben voor die balans.

Grondstoffen voor synthetische drugs

De samenstelling van synthetische drugs wijzigt zo snel dat de lijst van verboden grondstoffen wettelijk niet bij te benen is, constateert Helder (PVV). Zo zorgen vervaardigers van drugs ervoor dat ze niet strafbaar zijn. Daarom wil zij een vangnetbepaling voor een generieke strafbaarstelling van stoffen die gebruikt worden voor het maken van synthetische drugs.

Van Nispen (SP) steunt het verzoek van Helder (PVV) voor een vangnetbepaling in de Opiumwet. Ook Van Toorenburg (CDA) en Arno Rutte (VVD) vinden het de moeite waard om hiervoor regels op te nemen, al mag het van hen ook in een apart wetsvoorstel.

Grapperhaus zegt toe onderzoek te zullen doen naar een vangnetbepaling voor grondstoffen voor synthetische drugs. Vóór eind september zal hij, afhankelijk van de uitkomsten van zijn onderzoek, komen met een informerende brief of zelfs een conceptwetsvoorstel.

De Kamer stemt op 17 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist