Meer invloed van ouders op zorg op school

12 oktober 2016, wetsvoorstel - Ouders moeten hun instemming kunnen geven aan het zogeheten ontwikkelingsperspectief van hun kind. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) wil dit mogelijk maken.

Als ouder wil je vanzelfsprekend het beste onderwijs voor je kind, ook als je kind een zorgleerling is. Heeft een kind extra ondersteuning nodig? Dan stelt de school een zogenoemd ontwikkelingsperspectief (opp) op.

Wat is een ontwikkelingsperspectief?

Het ontwikkelingsperspectief is een document waarin staat welke onderwijsdoelen een kind kan halen. Kan het bijvoorbeeld een diploma halen? Kan het kind op de arbeidsmarkt worden voorbereid? De school stelt het ontwikkelingsperspectief vast, nadat het hierover op overeenstemming gericht overleg heeft gevoerd met de ouders.

Het is logisch dat ouders mee willen praten over wat hun kind gaat leren op school en wat zijn doelen zijn. Maar Ypma (PvdA) wil een stap verder gaan. Zij wil bovenop het op overeenstemming gericht overleg een instemmingsrecht wettelijk vastleggen.

Wettelijk instemmingsrecht

Met een instemmingsrecht beslissen ouders mee over het ontwikkelingsperspectief van het kind en stemmen ze in met de inhoud en de uitvoering. De school kan dan niet meer haar eigen gang gaan.

Staatssecretaris Dekker levert het wetsvoorstel niet op eigen initiatief, maar in reactie op een aangenomen motie van Ypma. Daarin heeft zij Dekker gevraagd om een instemmingsrecht mogelijk te maken.

Hoewel het niet zijn eigen idee is, heeft Dekker niets tegen de wet. "Het kan geen kwaad. Dit is een lichte verbetering voor ouders, al moeten we er geen wonderen van verwachten."

Wat zijn de voordelen?

  • Als ouders en school positief contact hebben, komt dit ten goede aan het kind, zowel in de klas als thuis, vindt Ypma.

  • Met een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en school is de kans groter dat zij tot oplossingen komen, denken Van Meenen (D66) en Ypma.

  • Met een instemmingsrecht wordt de betrokkenheid van ouders weer geregeld zoals in de tijd van het "rugzakje", vindt Rog (CDA).

  • De positie van ouders wordt versterkt, volgens Van Meenen.

Sommige fracties zien juist nadelen

  • Er zijn geen signalen dat er problemen zijn. Straus (VVD) en Bisschop (SGP) vragen zich af of dit wetsvoorstel nodig is.

  • Deze wet zou niet nodig zijn als het op overeenstemming gericht overleg zou werken. Dat is volgens Bruins (ChristenUnie) het échte probleem.

  • Een instemmingsrecht tast de autonomie van de leraar aan, vindt Beertema (PVV).

  • De kosten bedragen 3 miljoen. Siderius (SP) wil niet dat de scholen daarvoor opdraaien.

  • De bijkomende administratieve lasten mogen niet ten koste gaan van de uren in de klas, waarschuwt Bruins.

De Kamer stemt op 25 oktober 2016 over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.