Manifest zet problematische schulden op de agenda

25 januari 2018, debat - Het manifest Schuldvrij! is aanleiding voor een debat met minister Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) over problematische schulden en de rol van de schuldenindustrie.

Problematische schulden treffen honderdduizenden mensen en veroorzaken hoge maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld door depressies, ziekteverzuim en uitkeringen. De initiatiefnemers van het manifest Schuldvrij! doen vijf concrete aanbevelingen om het schuldenprobleem op te lossen:

  • stop met het beboeten van armoede

  • stop de wanpraktijken bij incassobureaus

  • heroverweeg de marktwerking voor deurwaarders

  • zorg voor samenhang: geef de overheid één gezicht

  • bied meer mensen een perspectief op een schuldvrij bestaan

De initiatiefnemers van het manifest worden in het regeerakkoord grotendeels "op hun wenken bediend", zegt Slootweg (CDA). Raemakers (D66) sluit zich daarbij aan en wijst op het incassoregister dat er komt. Het doel is dat mensen met schulden weer zelfredzaam worden, benadrukt De Lange (VVD).

Het kabinet wil het aantal mensen met problematische schulden terugbrengen, zegt Van Ark. In het regeerakkoord is afgesproken dat er een brede schuldenaanpak komt, die nog verder wordt uitgewerkt. Mensen met schulden moeten weer licht aan het eind van de tunnel zien, zegt Dekker.

Marktwerking

De schuldenindustrie maakt de problemen van mensen met schulden volgens verschillende oppositiewoordvoerders alleen maar groter.

  • Nijboer (PvdA) en Van Brenk (50PLUS): maak een eind aan het doorverkopen van particuliere schulden en het winst maken daarop

  • Van Dijk (SP): beboet incassobureaus die te hoge kosten rekenen

  • Voortman (GroenLinks): maak van deurwaarders neutrale ambtenaren in plaats van ondernemers

De regering is niet van plan om de marktwerking voor deurwaarders terug te draaien, zegt de staatssecretaris. Ook komt er volgens de minister geen verbod op het doorverkopen van schulden. Een incassoregister kan volgens hem helpen om misstanden aan te pakken.

Overheid als schuldeiser

Geeft de overheid als schuldeiser het goede voorbeeld? Van Dijk wijst op het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat boetes tot 300% verhoogt. De Belastingdienst vordert op agressieve wijze te veel betaalde toeslagen terug, zegt Kuzu (DENK). Van Brenk stelt dat gemeentelijke kredietbureaus soms torenhoge rentes rekenen.

Het Rijk doet als grootste schuldeiser zijn best om te voorkomen dat mensen problemen krijgen door schulden, verzekert de minister. Zo levert het CJIB meer maatwerk, onder andere door de mogelijkheid te bieden om in termijnen te betalen.

Overheidsdiensten moeten beter met elkaar samenwerken, suggereert De Jong (PVV), om stapeling van schulden te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er één loket komt voor mensen met schulden bij de overheid, zegt Raemakers.

De Kamer stemt op 30 januari over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist