Maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

1 juni 2022, wetsvoorstel - Een wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden maakt het mogelijk om het (particulier) gebruik van deze middelen beter te reguleren en zo nodig te verbieden. De Kamer debatteert erover met staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

Staatssecretaris Heijnen wijzigt de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden om het particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te kunnen dringen. Ook komt er een betere wettelijke grondslag voor het treffen van maatregelen tegen het professioneel gebruik buiten de landbouw.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw is belangrijk geweest voor het bestrijden van honger, benadrukt Haverkort (VVD). Maar er moet uiteraard ook oog zijn voor mogelijke vervuiling van water en grond. Het is daarom goed dat er duidelijkere regels komen voor het gebruik buiten de landbouw.

Het is logisch om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw terug te dringen en af te bouwen, zegt Grinwis (ChristenUnie). We willen allemaal een gezonde leefomgeving, ook voor onze kinderen. Hij vraagt aandacht voor het tegengaan van het gebruik van middelen als chloor en azijn om onkruid te bestrijden: ook die zijn schadelijk voor het milieu.

Nederland is nog steeds een grootverbruiker van gewasbeschermingsmiddelen, concludeert Beckerman (SP). Het uitfaseren van het gebruik van schadelijke middelen buiten de landbouw is een belangrijke stap, maar om echt iets te bereiken moet ook het gebruik binnen de landbouw omlaag.

Komt er nu wel of geen verbod op het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw? Voor Van der Molen (CDA) is dat nog onduidelijk.

Watervervuiling

Met het wetsvoorstel wordt de mogelijkheid geschapen om het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen in uiterwaarden en buitendijkse gebieden te verbieden. Bij een overstroming zouden namelijk schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht kunnen komen, met als gevolg schade voor het waterleven en risico's voor het drinkwater.

Niet alleen in uiterwaarden is er een probleem, benadrukken Bromet (GroenLinks), De Groot (D66) en Thijssen (PvdA). Zij willen dat er ook beperkende maatregelen kunnen worden genomen in andere gebieden in de nabijheid van oppervlaktewater waar een risico op vervuiling door uitspoeling, verwaaiing of verdamping bestaat.

Het voorstel van Bromet, De Groot en Thijssen leidt tot een onwerkbare situatie, betoogt Van der Plas (BBB). Gewasbeschermingsmiddelen zijn volgens haar nodig om plantziekten en plagen te voorkomen en zo de voedselvoorziening op peil te houden. Deze middelen zijn bovendien uitgebreid onderzocht en beoordeeld, en veilig bevonden.

Terugdringen

Er moet meer gebeuren om het gebruik van landbouwgif terug te dringen, vindt Vestering (PvdD). Het zorgt voor een afname van insecten in het agrarisch gebied, vormt een gezondheidsrisico voor boeren, omwonenden en consumenten en vervuilt het milieu. Zij pleit daarom voor doelstellingen om het gebruik van de gevaarlijkste middelen terug te brengen: in 2025 met 50% en in 2030 met 95%.

Laag risico

Voor gewasbeschermingsmiddelen waarvan de werkzame stoffen een laag risico hebben, zoals groene bestrijdingsmiddelen, zou volgens Bisschop (SGP) geen gebruiksbeperking moeten gelden. De ontwikkeling van laagrisicomiddelen zou zo volgens hem worden gestimuleerd.

Het debat over het wetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van de staatssecretaris op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook: