Leger komt weer op krachten

17 november 2016, begroting - Achterstanden worden geleidelijk weggewerkt. Internationale samenwerking en modernisering zijn cruciaal in deze onzekere tijden. Dat zijn belangrijke lijnen in de begroting van minister Hennis (Defensie).

Meer geld naar Defensie, een gedegen toekomstanalyse en steeds intensievere internationale samenwerking. Op al die terreinen zijn belangrijke stappen in de goede richting gezet, zegt Hennis. Zij verwacht de basisgereedheid van de krijgsmacht in 2017 op orde te krijgen.

Internationale missies hebben altijd gevolgen voor de inzetbaarheid van materieel en personeel. PvdA'ers Günal en Eijsink vinden het positief dat die gevolgen voortaan zo goed mogelijk op voorhand worden ingeschat en gecommuniceerd.

De resultaten van vier jaar Hennis zijn te mager zegt Knops (CDA). Het budget moet vanaf 2018 sterk omhoog, vindt Teeven (VVD). Nee, zegt Voordewind (ChristenUnie), als er middelen vrijvallen moet dat komend jaar al.

Het leger zou van de grootste problemen af zijn als het een aantal taken afstoot, denkt Van Dijk (SP). Hennis vindt dat een buitengewoon slecht idee in tijden van onzekerheid.

NAVO-norm nog niet in beeld

1,13% van het bruto binnenlands product gaat naar Defensie. Dat is ver onder de NAVO-norm van 2%, waarvan de lidstaten in 2014 het belang nog eens onderstreepten. Nederland schiet op dat punt tekort, erkent de minister. Zij wil in eerste instantie naar 1,43%, het Europees gemiddelde. Daar is 2,3 miljard voor nodig.

Wanneer moet Nederland de NAVO-norm halen?

  • Dijkgraaf en Bontes (GrBvK): leg snel vast wanneer Nederland de norm haalt
  • Knops: het gaat te langzaam
  • Öztürk (GrKÖ): er moet een nieuwe norm komen, want bijna niemand houdt zich eraan

Internationale samenwerking

Onze legers zouden intensiever moeten samenwerken in EU- en NAVO-verband, hebben de EU-lidstaten onlangs verklaard. Dat gaat toch niet leiden tot een Europees leger?, vraagt Teeven, die net als De Roon (PVV), Dijkgraaf en onafhankelijk lid Houwers gruwt van die gedachte. Geenszins, verzekert Hennis. Niet Brussel maar de lidstaten zelf moeten volgens haar vormgeven aan die samenwerking. En of een land zijn leger inzet, blijft een soevereine beslissing.

Een Europese Defensie-unie zou goed zijn om kosten te besparen en sterker te staan op het wereldtoneel, denkt zowel Grashoff (GroenLinks) als Belhaj (D66). Zij vinden het jammer dat de minister zich daar geen groot voorstander van toont.

De toekomst

Het militaire overwicht van het Westen is niet meer evident. Internet en robotisering spelen een steeds grotere rol in oorlogsvoering. En conflicten ontwikkelen zich soms razendsnel. Dat vereist technologische vernieuwing, innovatie en flexibiliteit, stelt Hennis, maar ook extra investeringen. Daar wordt op het ministerie hard op gestudeerd.

Het kabinet beloofde dat 150 cyberreservisten het leger zouden gaan versterken. Waarom zijn er pas 44 aangesteld?, vraagt Belhaj. Zij wil dat 2% van het Defensiebudget wordt besteed aan innovatie.

De Kamer sprak eerder op 16 november over de begroting en op 11 november over het materieel en het personeel. Zij stemt op 22 november over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.