Langer toezicht op vrijgelaten gewelds- en zedendelinquenten

4 september 2014, wetsvoorstel - Verlenging van toezicht op en behandeling van vrijgelaten gewelds- en zedendelinquenten en tbs'ers moet de recidive verlagen. Dit voorstel van staatssecretaris Teeven (Justitie) krijgt op hoofdlijnen steun van de Kamer.

Terugkeer van zedendelinquenten en zware geweldsdelinquenten in de samenleving  na een gevangenisstraf of terbeschikkingstelling (tbs) kan leiden tot maatschappelijke onrust. Voor Teeven is dit reden de overheid meer mogelijkheden te geven om hen in de gaten te houden en verplicht te laten behandelen. Zo schrapt hij de maximale duur van het toezicht op onder voorwaarden vrijgelaten tbs'ers. Schouw (D66) steunt het streven om recidive te verlagen, maar plaats wel een kanttekening: levenslang toezicht is een paardenmiddel. Er is geen garantie dat niemand nog in de fout gaat, zegt Van der Steur (VVD), maar het is een stap in de goede richting.

Discussie over maatregel na detentie of tbs
De rechter kan volgens Teevens wetsvoorstel gewelds- en zedendelinquenten en tbs'ers een gedragsbeïnvloedende of vrijheidsbeperkende maatregel opleggen, zoals een contactverbod of een behandeling. Bij vrijlating wordt vervolgens besloten of deze daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Maar volgens Van Toorenburg (CDA) is het onmogelijk om bij de strafoplegging al te bepalen of een dergelijke maatregel nodig is, omdat een persoon zich tijdens de vrijheidsbeneming op een bepaalde manier kan ontwikkelen. Helder (PVV) en Kooiman (SP) steunen haar voorstel om de rechter altijd de mogelijkheid te geven achteraf zo'n maatregel op te leggen. Daar is Recourt (PvdA) tegen: het zorgt voor veel onzekerheid bij een grote groep veroordeelden.

Twijfels over financiële uitvoerbaarheid wetsvoorstel
Wat heb je aan een wet als je niet de mensen hebt om die uit te voeren? Kooiman vreest dat de in haar ogen goede voorstellen tot weinig zullen leiden. Deze zullen namelijk voor een groot deel door de reclassering moeten worden uitgevoerd, terwijl de staatssecretaris daarop fors bezuinigt. Ook Schouw, Van der Steur en Recourt stellen vragen over de financiële gevolgen. De effecten van de wetgeving zullen pas vanaf 2016voor de reclassering merkbaar worden, antwoordt Teeven. Vanaf dat moment wil hij er geld voor vrijmaken.

Het debat gaat op een later moment verder met de tweede termijn van de Kamer.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.