Klein wil kieskringen afschaffen

28 september 2016, initiatiefwetsvoorstel - Onafhankelijk Kamerlid Klein vindt de regionale kieskringen bij landelijke verkiezingen achterhaald en wil ze afschaffen. De Kamer bespreekt zijn initiatiefwetsvoorstel.

Er zijn volgens Klein genoeg redenen voor het afschaffen van de bestaande twintig kieskringen.

  • ze maken het kiesstelsel onnodig ingewikkeld
  • ze veroorzaken administratieve rompslomp
  • partijen hanteren slechts bij hoge uitzondering regionaal verschillende lijsten
  • kandidaten zijn minder regionaal gebonden dan vroeger

Veel woordvoerders zijn niet overtuigd van het nut van Kleins initiatiefwetsvoorstel. Welk probleem lost het eigenlijk op?, vraagt Fokke (PvdA). De Kieswet is aan herziening toe, zegt Koşer Kaya (D66), maar ze weet niet of Kleins initiatief daarvoor de beste weg is. Bisschop (SGP) wijst op de historische waarde van het bestaande systeem.

Regionale binding

Klopt Kleins bewering dat kandidaten steeds minder regionaal gebonden zijn? Verschillende woordvoerders zetten daar vraagtekens bij.

  • Koşer Kaya: mensen voelen zich steeds meer verbonden met hun buurt en regio
  • Taverne (VVD): politieke partijen moeten zelf kunnen beslissen hoe ze komen tot regionale spreiding
  • Amhaouch (CDA): we moeten het regionale element in verkiezingen juist versterken
  • Fokke: er is niets mis met regionale binding van kandidaten

Ondersteuningsverklaringen

Om in een kieskring te mogen meedoen, moet een partij nu 30 handtekeningen in een regio verzamelen. Door afschaffing van de kieskringen zou het makkelijker worden om voldoende ondersteuningsverklaringen te krijgen om in het hele land mee te mogen doen.

Is er een verband tussen Kleins initiatiefwetvoorstel en zijn plan om met een nieuwe partij mee te doen aan de komende verkiezingen? Van Raak (SP), Amhaouch en Bosma (PVV) suggereren van wel: het wordt zo makkelijker om de vereiste ondersteuningsverklaringen te verzamelen.

Het verzamelen van ondersteuningsverklaringen per regio is een nuttige drempel, vinden verschillende woordvoerders. Een partij moet aantonen dat zij draagvlak heeft in heel het land, zegt Taverne. Bosma stelt dat het "gelukszoekers" tegenhoudt. Anders komt er op het stembiljet een lange lijst aan partijen die geen enkele kans maken op een zetel, betoogt Van Raak.

Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van initiatiefnemer Klein en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.