Kamer wil uitkeringsverdrag met Marokko opzeggen

13 januari 2016, wetsvoorstel - Een Kamermeerderheid wil af van de hoge uitkeringen die Marokkaanse Nederlanders in Marokko ontvangen. Als minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) daarover geen overeenstemming bereikt, wil de Kamer een uitkeringsverdrag opzeggen.

Marokkaanse Nederlanders die in Marokko wonen, hebben op grond van een verdrag uit 1972 recht op Nederlandse uitkeringen, bijvoorbeeld op kinderbijslag en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Nederland wil de hoogte van die uitkeringen aanpassen aan de levensstandaard in Marokko. Dat betekent concreet dat de bedragen flink omlaag zouden moeten. Over die verlaging leek Asscher een akkoord met Marokko te hebben bereikt, maar in december 2015 kwam Marokko met aanvullende eisen. Een Kamermeerderheid heeft genoeg van het dwarsliggen van Marokko en is bereid het verdrag dan maar helemaal op te zeggen.

Kamermeerderheid voor opzeggen van verdrag

Schut (VVD) wil het verdrag het liefst zo spoedig mogelijk opzeggen, want "het is niet de bedoeling dat je rijk wordt van een uitkering". Doordat Marokko is weggelopen van het eerder bereikte akkoord is voor haar de maat vol. Dijkgraaf (SGP) en De Graaf (PVV) sluiten zich daarbij aan. Ook volgens Bruins Slot (CDA) heeft het lang genoeg geduurd, al vindt zij het wel treurig dat de onderhandelingen geklapt zijn. "Hoewel het de levens van veel mensen raakt" is ook Schouten (ChristenUnie) van plan om opzegging van het verdrag te steunen, zij het met tegenzin. Ze hoopt nog steeds dat Nederland en Marokko eruit zullen komen.

Enkele fracties hopen nog steeds op een akkoord

Dit is gewoon een pestmaatregel, zegt Öztürk (GrKÖ), waardoor mensen worden gediscrimineerd vanwege hun woonplek. Hoewel Yücel (PvdA) en Van Weyenberg (D66) niet akkoord willen gaan met de nieuwe eisen van Marokko, willen zij het verdrag ook niet opzeggen. Zij geven aan dit een ingewikkeld dilemma te vinden. Zij hopen daarom dat Asscher alles op alles zal zetten om alsnog een akkoord te bereiken. Ulenbelt (SP) wijst ook op de praktische consequenties van opzegging. Marokko zal niet meer mee willen werken aan de bestrijding van bijstandsfraude en internationaal terrorisme. Asscher zegt dat wat hem betreft de deur open blijft staan voor de Marokkaanse regering, maar dat de klok tikt.

De Kamer stemt op 19 januari over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.