Kamer spreekt over wonen

11 november 2019, begroting - De Kamer debatteert met minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen over het onderdeel wonen en ruimte van de begroting Binnenlandse Zaken.

In dit begrotingsdebat komen veel verschillende onderwerpen rond wonen aan de orde. Hoewel alle woordvoerders zich zorgen maken over de woningnood, verschillen zij van mening over de oorzaken en oplossingen.

Woningtekort

Veel mensen zitten klem omdat ze nauwelijks een huis kunnen vinden, zowel huurders als kopers, constateert Smeulders (GroenLinks). Wonen is een grondrecht, brengt Mulder (PVV) de minister in herinnering. Nijboer (PvdA) vindt dat het kabinet dit grondrecht "verkwanselt" omdat veel mensen op dit moment geen huis kunnen vinden.

Volgens Beckerman (SP) komt "deze wooncrisis" voort uit verkeerde politieke keuzes. Het geloof in de markt is niet terecht gebleken, vult Smeulders (GroenLinks) aan, en daarom zou de overheid de vrije markt moeten reguleren.

Bouwimpuls

Van Eijs (D66) en Koerhuis (VVD) erkennen het tekort aan woningen, maar noemen de plannen van het kabinet om dit aan te pakken ambitieus: 1 miljard extra om de woningbouw een impuls te geven en 1 miljard korting op de verhuurderheffing voor corporaties die meer woningen gaan bouwen.

Maar 1 miljard voor de bouw is veel te weinig, vindt Nijboer (PvdA), en bovendien moet het geld ook buiten de Randstad te besteden zijn. Dat laatste is Dik (ChristenUnie) met hem eens. De minister geeft aan dat er ook met andere regio's wordt gesproken die met schaarste hebben te maken.

Door de "stikstofellende" kan er überhaupt niet gebouwd worden, zegt Mulder (PVV). Maar zo eenvoudig is het niet, vindt Ronnes (CDA), want er waren sowieso al niet genoeg bouwlocaties. Beide zijn inderdaad een probleem, reageert Van Veldhoven. Wat betreft de stikstofproblematiek werkt het kabinet hard aan een kortetermijnpakket en daarnaast is het tekort aan plancapaciteit een punt van aandacht.

Volgens Bisschop (SGP) is het vooral belangrijk dat gemeenten, woningcorporaties en bouwers samenwerken en dat er een goede mix van huur en koop gecreëerd wordt.

Huurders

Ook op de huurmarkt heerst krapte. Koerhuis (VVD) wil daarom dat scheefwoners de maximale huur betalen om doorstroming te bevorderen. Ook wil hij "scheefwachters", mensen met een te hoog inkomen die nog op de wachtlijst staan, van die lijst schrappen. Maar volgens Nijboer (PvdA) kunnen die mensen nergens anders heen.

Beckerman (SP) wijst erop dat veel huurwoningen problemen hebben met schimmel, waardoor mensen letterlijk ziek worden van hun eigen huis. Loden waterleidingen die soms nog in huurhuizen zitten, zorgen ervoor dat kinderen beschadigd raken, vult Nijboer (PvdA) aan.

Starters

Zonder eigen geld kunnen starters amper een woning kopen, zegt Koerhuis (VVD). Hij wil voor hen de overdrachtsbelasting afschaffen of een starterssubsidie instellen. Ronnes (CDA) wil de overdrachtsbelasting voor starters verlagen en voor beleggers juist verhogen. Van Veldhoven geeft aan dat het kabinet kijkt naar deze vorm van differentiatie van de overdrachtsbelasting.

Smeulders (GroenLinks) stelt voor om van de 1 miljard die het kabinet uittrekt voor wonen, 250 miljoen specifiek voor studenten en starters te bestemmen, maar dat gaat de minister te ver.

Ouderenhuisvesting

Volgens Van Eijs (D66) kunnen ouderen moeilijk doorstromen vanuit hun te grote eengezinswoning omdat er te weinig betaalbare koopwoningen voor ouderen zijn. Om seniorenhuisvesting te stimuleren willen Dik (ChristenUnie) en Ronnes (CDA) belemmerende regels laten vervallen.

Krol (50PLUS) vindt het sowieso verstandig om de bouw af te stemmen op de vergrijzingsgolf. Leeftijdsbestendige woningen trekken de hele woningmarkt vlot, want als ouderen doorstromen, kunnen ook gezinnen en starters weer een stap zetten op de woningmarkt.

We zien dit inderdaad op ons afkomen, reageert minister Van Veldhoven. Daarom stimuleert zij samen met minister De Jonge (Volksgezondheid) en een taskforce de gemeenten om hier werk van te maken.

Het debat wordt voortgezet op 13 november.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist