Kamer spreekt over Klimaatwet

6 december 2018, initiatiefwetsvoorstel - De Kamer spreekt over het door GroenLinks, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, VVD en CDA ingediende voorstel voor een Klimaatwet.

Zeven partijen, het "team klimaat" volgens Sienot (D66), zijn met de Klimaatwet gekomen. Die brede parlementaire meerderheid kunnen we verzilveren voor een grote stap voorwaarts op klimaatgebied, denkt Van der Lee (GroenLinks).

De initiatiefnemers willen de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen onomkeerbaar en stapsgewijs terugdringen om de opwarming van de aarde en de klimaatverandering te beperken. De regering moet komen met klimaatplannen, klimaatbegrotingen en klimaatjaarverslagen en die met de Kamer bespreken.

Het nut van de Klimaatwet wordt niet door iedereen onderschreven. Kern van de klimaatdiscussie is volgens Kops (PVV) bangmakerij, en nu wordt "klimaathysterie" vastgelegd in wetgeving. Baudet (FvD) stelt dat zelfs het volledig halen van alle CO2-reductiedoelen, tegen misschien wel 1.000 miljard euro aan kosten, alleen maar een verwaarloosbaar kleinere temperatuurstijging oplevert.

Doelen

De Klimaatwet gaat toekomstige kabinetten binden aan het zo belangrijke doel om in 2050 minimaal 95% CO2-reductie gerealiseerd te hebben, stelt Van der Lee (GroenLinks). Maar Van Raan (PvdD) vindt de doelstellingen van de Klimaatwet te bescheiden. De wet biedt bovendien onvoldoende garanties voor het behalen van die doelstellingen.

De doelen op middellange termijn zijn volgens Stoffer (SGP) het hete hangijzer van de Klimaatwet. Hij bepleit realisme. Als het halen van de doelen niet binnen handbereik is, kan dat frustratie veroorzaken.

Meekrijgen

Iedereen moet een enorme inzet leveren om de doelen van de Klimaatwet te halen, stelt Geurts (CDA), van inwoners tot provincies en gemeenten.

Moorlag (PvdA) ziet de energietransitie vooral als een sociaal-maatschappelijke opgave. Cruciaal is volgens hem dat de veranderingen door de bevolking beleefd gaan worden als een verbetering en niet als een bedreiging. Ga het gesprek aan met mensen die bang zijn voor de gevolgen, is de oproep van Geleijnse (50PLUS).

Kosten

Er wordt aandacht gevraagd voor de kosten van de energietransitie, die met de Klimaatwet wettelijk wordt ondersteund. Hou bij alle maatregelen de kostenefficiƫntie in de gaten, waarschuwt Veldman (VVD). Futselaar (SP) wil de gevolgen voor huishoudens, inkomens en werkgelegenheid goed in de gaten houden. Laat de industrie in verhouding meer betalen dan de huishoudens, zegt Bruins (ChristenUnie).

Kansen

De Klimaatwet biedt ook kansen, denkt Sienot (D66). Zo zou ons land op het gebied van bijvoorbeeld waterstof leidend kunnen worden. Bruins (ChristenUnie) benadrukt dat investeren in innovatieve technologie meer oplevert dan kost. Het klimaat van innovatie wordt volgens Veldman (VVD) bevorderd door de streefdoelen in wetgeving vast te leggen. Dat zorgt namelijk voor vertrouwen.

De initiatiefnemers reageren op een later moment op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist