Kamer spreekt over Economische Zaken en Klimaat

13 december 2017, begroting - De begroting van minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is onderwerp van debat. De woordvoerders zetten hun wensen en plannen uiteen.

Het nieuwe ministerie van Economische Zaken en Klimaat beslaat een breed terrein. Het mkb, innovatie en concurrentie zijn traditionele EZ-onderwerpen. Maar bij deze begroting komen ook klimaatonderwerpen als de energietransitie en de aardbevingsproblematiek in Groningen aan de orde.

Mkb

Het mkb is de motor van de economie, benadrukt Amhaouch (CDA). Hij wijst op de waarde van bijvoorbeeld familiebedrijven en de werkgelegenheid die het mkb biedt aan mbo'ers.

Öztürk (DENK) vindt het onbegrijpelijk dat een regeringspartij die het mkb zo belangrijk vindt, toch bereid is om 1,4 miljard cadeau te doen aan grote, internationale bedrijven door de dividendbelasting af te schaffen. Volgens hem gaat dat ten koste van de gewone ondernemers.

Graus (PVV) denkt dat kleinere ondernemers nadeel zullen ondervinden van het verhogen van het lage btw-tarief. Ook wijst hij erop dat het nog altijd moeilijk is voor het mkb om kleine financieringen rond te krijgen.

Innovatie

Het kabinet trekt extra geld uit voor innovatie en onderzoek. Daar is Veldman (VVD) blij mee, want volgens hem is het erg belangrijk om te investeren in innovatie. Dat leidt namelijk ook tot behoud en uitbreiding van de werkgelegenheid.

Volgens Hijink (SP) kan het kabinet zijn woorden over innovatie en werkgelegenheid waarmaken door zich in te zetten voor het behoud van Siemens in Hengelo. Hij verwijt het kabinet meer oog te hebben voor aandeelhouders dan voor werknemers.

Paternotte (D66) haalt de start-ups aan als belangrijk voor de Nederlandse economie. Die kunnen pas veel bijdragen aan innovatie, vindt hij. Bruins (ChristenUnie) constateert dat er wel zorgen zijn over de doorgroei van start-ups, de zogenoemde scale-ups.

Energietransitie

Het overstappen op duurzame energie is de grootste uitdaging van de eeuw, zegt Yeşilgöz (VVD). Zij vraagt het kabinet daar een groot draagvlak voor te creëren. Betutteling werkt volgens haar averechts.

Jetten (D66) ziet een "groene vibe" en heeft er vertrouwen in dat het kabinet het gaat waarmaken: we gaan voor 55% minder CO2-uitstoot in 2030. Dat vraagt wel om handhaving als overheden en bedrijven de doelstellingen niet halen, vindt hij.

Van der Lee (GroenLinks) roept de minister op om bij de energietransitie de lusten en lasten eerlijk te verdelen. Volgens hem betalen burgers verhoudingsgewijs meer dan bedrijven. Burgers moeten namelijk de opslag duurzame energie ophoesten, maar huurders kunnen weinig veranderen aan de isolatie van hun woning om daarmee hun energieverbruik te verlagen.

De energietransitie biedt ook kansen voor werkgelegenheid, constateert Moorlag (PvdA). Er komen weliswaar steeds meer banen in de duurzame sector, maar er is ook een groot tekort aan vakmensen. Doodzonde om die mogelijkheden voor economische groei mis te lopen, vindt de PvdA-woordvoerder.

Als we economie boven klimaat blijven stellen, helpen we de planeet om zeep, waarschuwt Van Raan (PvdD). Zijn fractiegenoot Wassenberg (PvdD) vindt dat de energietransitie vooral moet gaan over het besparen en het duurzaam opwekken van energie.

Groningen

Ook de gaswinning en de gevolgen daarvan in Groningen vormen een substantieel onderdeel van het debat. Van Tongeren (GroenLinks) wil het gebruik en de export van Gronings gas snel verminderen.

Ook Mulder (CDA) vindt dat we van het Gronings gas af moeten, zowel in de industrie als in de gebouwde omgeving. Zij vraagt de minister om een realistisch afbouwplan. De Groningse huizen die gesloopt en opnieuw gebouwd gaan worden, moeten wat haar betreft duurzaam en aardgasvrij zijn.

Beckerman (SP) bepleit een eerlijke energietransitie waarbij de vervuiler betaalt en de huishoudens worden ontzien. In de jaren zestig konden mensen gratis cv-ketels krijgen om over te stappen op gas. Wat gaat het kabinet nu doen om mensen weer van het gas af te krijgen?

Om van het Groningse gas af te komen, moeten we duidelijke normen stellen, vindt Dik (ChristenUnie). Zij stelt voor alle apparaten op gas uit te faseren. Ook D66 en CDA willen af van de gasgestookte ketels.

Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer reageren op 14 december op de eerste termijn van de Kamer.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist