Kamer rondt bespreking over militaire inzet in de strijd tegen ISIS af

15 oktober 2020, debat - Het kabinet wil opnieuw een militaire bijdrage leveren in de strijd tegen ISIS. De Kamer rondt het debat over de inzet af met minister Bijleveld (Defensie).

Na het uiteenvallen van het kalifaat in maart 2019 is ISIS in Irak en Syrië omgeschakeld naar een ondergrondse guerrillastrijd. Omdat ISIS nog steeds bloedige aanslagen pleegt, blijft inzet van Nederlandse militairen nodig, benadrukt Bijleveld.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit een peloton van circa 35 militairen, die ongeveer dertien maanden worden uitgezonden. Zij zullen op een militaire basis in Jordanië Belgisch F-16-personeel en materieel gaan beschermen. België deed dat eerder toen Nederland gevechtsvliegtuigen in het gebied inzette.

Steun voor inzet

Terroristen zijn het absolute kwaad waartegen we moeten strijden, zegt Koopmans (VVD). Deze missie bevat een duidelijke opdracht waarvoor wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt de VVD’er.

SGP’er Stoffer is trots op de Nederlandse inzet "voor de veiligheid van Nederland en de internationale rechtsorde". Ook Van Helvert (CDA) stemt in met het verzoek en "neemt de militairen mee in gebeden".

Duizenden ISIS-strijders zijn zich aan het hergroeperen, waarschuwt Belhaj (D66). Daarom steunt zij een Nederlandse bijdrage. Maar een militaire campagne levert nog geen stabiel en veilig Irak op. Daar ligt volgens Belhaj een belangrijke taak voor Nederland.

Van Ojik (GroenLinks) maakt een voorbehoud bij luchtmachtinzet boven Syrië. Bombarderen zou gepaard moeten gaan met diplomatie en ontwikkelingssamenwerking, vindt hij, maar daar kan in Syrië nog geen sprake van zijn. In Irak kan dat wel. Daarom stemt zijn fractie in met de missie.

De militaire inzet kan stabiliteit in de regio brengen, denkt Ploumen (PvdA). Zij steunt de missie daarom. Maar bijvoorbeeld ook ontwikkelingssamenwerking, humanitaire hulp en een politieke dialoog zijn nodig, benadrukt zij. Met de inzet van militaire middelen, maar ook met andere middelen, zoals politieke druk, wil Nederland blijven zoeken naar een verbetering van de situatie in de regio, bevestigt Bijleveld.

Kanttekeningen bij inzet

Alle woordvoerders die zich tegen de missie uitspreken, wensen de Nederlandse militairen een behouden thuiskomst. Maar in de visie van Kuzu (DENK) is de strijd zinloos. Door het geweld van de anti-ISIS-coalitie zal het conflict in de regio niet opgelost worden, denkt hij. Inzet zou geweld tegen burgers bovendien kunnen legitimeren.

De Roon (PVV) vraagt zich af waarom België de beveiliging niet zelf op zich neemt. De PVV wil niet dat geld van de Nederlandse belastingbetaler, ruim 5 miljoen euro, wordt besteed aan deze missie.

Volgens Karabulut (SP) zijn er geen politieke oplossingen voor de grondoorzaken van de problemen in de regio. Alle buitenlandse troepen zouden zich uit het gebied moeten terugtrekken, vindt zij, conform een wens van het Iraakse parlement. Maar Bijleveld wil niet beloven dat dit de laatste Nederlandse militaire inzet is in de regio. Er lopen bijvoorbeeld op dit moment verkenningen naar een mogelijke missie in Erbil in Irak.

Over de tijdens het debat ingediende motie zal de Kamer op 15 oktober voor aanvang van de middagvergadering stemmen. Het debat was een korte afronding in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Op 14 oktober debatteerde de Kamer in een algemeen overleg uitgebreider over de militaire inzet tegen ISIS.

Zie ook