Kamer reageert op begroting Economische Zaken en Klimaat

19 november 2019, begroting - De Kamerleden geven hun mening over de door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer opgestelde begroting van Economische Zaken en Klimaat.

Wat doet de regering voor mkb'ers? Hoe houden we de energierekening betaalbaar? Wat gaan de bewindspersonen doen aan het dreigende massaontslag bij Tata Steel? Hoe zorgen we ervoor dat Nederland ook in de toekomst genoeg geld kan verdienen? Kortom, er is genoeg te bespreken in de eerste termijn van het debat over de begroting van Economische Zaken en Klimaat voor komend jaar.

Midden- en kleinbedrijf

Het mkb zorgt voor 71% van de werkgelegenheid en is dan ook "het kloppend hart van onze samenleving", aldus Verhoeven (D66), die echter wel ziet dat mkb'ers steeds meer in het nauw komen. Hij roept op tot het instellen van een retailtaskforce. Moorlag (PvdA) sluit zich daarbij aan.

Bedrijven zijn sinds dit jaar verplicht om duurzaamheidsmaatregelen te treffen en daarover te rapporteren. Aartsen (VVD) pleit voor financiële hulp voor mkb'ers, zodat zij deze maatregelen makkelijker kunnen treffen. Een goed idee, vindt Mulder (CDA), die hiervoor 100 miljoen wil vrij maken.

Twee derde van de mkb-bedrijven heeft moeite om het juiste loket te vinden voor financiering, stelt Amhaouch (CDA): doe hier wat aan, kabinet! Öztürk (DENK) ziet een ander financieringsprobleem: hij wil dat er een einde komt aan de "woekerrentes" die banken vragen aan kleine ondernemers. Onafhankelijk Kamerlid Van Haga wil de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine ondernemers van twee jaar naar één jaar verkorten.

Betaalbaarheid energierekening

Koken of stoken? 650.000 huishoudens kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen. Kops (PVV) vraagt aandacht voor deze energiearmoede. Beckerman (SP) vraagt in dat verband om sociale huurwoningen te verduurzamen zodat de energierekening omlaag gaat. Van Brenk (50PLUS) wil dat het kabinet ouderen compenseert voor de hogere belasting op gas.

Biomassa en klimaat

De CO2-uitstoot van biomassacentrales is hoger dan de uitstoot van bijvoorbeeld warmtenetten. Sienot (D66) bespeurt een "groeiend ongemak" daarover en wil stoppen met subsidies voor biomassa. Ook Van der Lee (GroenLinks) ziet geen heil in biomassa en vraagt om een voorlopig verbod op het openen van nieuwe centrales.

Van Raan (PvdD) wil een inventarisatie van "ecocide" door het kabinet, oftewel de bewust veroorzaakte schade aan en afbraak van onze ecosystemen met ontwrichting tot gevolg.

Oneerlijke concurrentie

Grote bedrijven maken soms misbruik van hun machtspositie, constateert Aartsen (VVD). Ook Amhaouch (CDA) ziet oneerlijke concurrentie, want volgens hem ontlopen grote platformbedrijven regelmatig invoerrechten, terwijl de Nederlandse ondernemer die wel betaalt. Beide woordvoerders vragen zich af wat het kabinet hieraan gaat doen.

Graus (PVV) vindt de overheid niet geheel onschuldig, want volgens hem kaapt het CBS met publiek geld tientallen opdrachten weg van het bedrijfsleven. Dat is valse concurrentie, stelt hij. Stoffer (SGP) wil een onafhankelijke autoriteit in het leven roepen om aanbestedingen beter te laten verlopen.

Groningen

In het aardgaswinningsgebied in Groningen is men druk doende met de versterkingsoperatie. Mulder (CDA) wil weten hoe de minister die operatie gaat versnellen. Sienot (D66) vraagt om duidelijkheid: wanneer krijgen Groningers te horen wat er wanneer gebeurt met hun huis?

Duurzame groei

Hoe gaat Nederland in de toekomst z'n geld verdienen? Harbers (VVD) ziet kansen: volgens hem kunnen we door de energietransitie nieuwe kennis opdoen, waarmee we internationaal ontzettend veel geld kunnen verdienen. Ook Van der Lee (GroenLinks) pleit voor innovatie: verander Nederland van een "fossiele mainport in een duurzame brainport".

Bruins (ChristenUnie) ziet hierin een potentieel gevaar: iedereen is straks hoogopgeleid, maar wie kan er straks nog spullen maken, repareren en onderhouden? Hij heeft op dit punt een initiatiefnota gemaakt, die binnenkort wordt behandeld.

Tata Steel

Staalbedrijf Tata Steel gaat in IJmuiden waarschijnlijk zo'n 1.500 mensen ontslaan. Ligt er een reddingsplan klaar, vraagt Graus (PVV). Futselaar (SP) wil weten wat de minister gaat doen om de banen zo veel mogelijk te behouden.

Van Brenk (50PLUS) trekt het breder, want zij vraagt zich af hoe we ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven voortaan in Nederlandse handen blijven. Moorlag (PvdA) ziet met het eventuele verdwijnen van Tata Steel een mooie kans op verduurzaming van de staalsector in rook opgaan.

Het debat over de begroting van Economische Zaken en Klimaat gaat op 20 november verder met de reactie van de bewindslieden.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist