Kamer houdt ontgroeningsrituelen krijgsmacht tegen het licht

29 maart 2018, debat - Naar aanleiding van incidenten met pesten intimidatie en seksueel geweld op de Oranjekazerne in Schaarsbergen geeft staatssecretaris Visser (Defensie) uitleg over ontgroening en inwijding bij het leger.

De commissie-Giebels doet onafhankelijk onderzoek naar deze misstanden. Woensdag publiceerde deze commissie een tussenrapport. De Kamer spreekt daarover op een later moment. Het huidige debat is aangevraagd door Ploumen (PvdA), na berichten in de media dat er nog steeds sprake zou zijn van ontgroeningen bij Defensie.

Ontgroening of inwijding?

Volgens Ploumen (PvdA) bevestigen de tussentijdse bevindingen van de commissie-Giebels een structureel probleem bij Defensie: er heerst angst om misstanden aan te kaarten en de organisatie neemt meldingen niet serieus genoeg.

Bruins Slot (CDA) en Bosman (VVD) wijzen erop dat inwijdingsrituelen soms een functie hebben. Kennis over de geschiedenis van en gebruiken bij een legeronderdeel kunnen de onderlinge band tussen militairen versterken.

De onduidelijkheid over de verschillen tussen ontgroening en inwijding laat ruimte voor excessen, denkt Karabulut (SP), die alle rituelen bij Defensie wil verbieden tot het verschil is opgehelderd.

Gedragscode

Staatssecretaris Visser benadrukt dat ontgroeningen al verboden zijn bij de krijgsmacht. In Schaarsbergen was volgens haar sprake van structureel pestgedrag dat niet thuishoort bij Defensie. Inwijdingsrituelen hebben als doel om de saamhorigheid tussen soldaten te versterken. Dat doel moet vooraf duidelijk vastgesteld zijn en voldoen aan de gedragscode die Defensie hanteert.

Belhaj (D66) wil beter zicht hebben op inwijdingsrituelen. Ze vraagt wat er precies in de gedragscode staat en welke soorten inwijdingsrituelen er precies zijn.

Staatssecretaris Visser is bereid om de gedragscode met de Kamer te delen. Naar aanleiding van de signalen over misstanden zijn alle inwijdingsrituelen nog eens tegen het licht gehouden, zegt Visser. Ze voldoen aan de eisen die ervoor bestaan. Over een eventuele aanscherping van de gedragscode wil de staatssecretaris in gesprek met de Defensieorganisatie.

De Kamer stemt op 3 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist