Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom het coronavirus

13 januari 2021, debat - De Kamer bespreekt met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg) de aanpak van het coronavirus.

De lockdown is met drie weken verlengd tot en met 9 februari omdat het aantal besmettingen te langzaam daalt en de druk op de zorg hoog blijft. Ook de verspreiding van de besmettelijkere Britse variant is reden om de coronamaatregelen voorlopig niet te versoepelen.

Avondklok

Het invoeren van een avondklok zou kunnen helpen om het aantal besmettingen verder omlaag te brengen. De regering heeft hierover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT).

Een avondklok is op dit moment niet effectief en proportioneel, vindt Jetten (D66). Bovendien moet een avondklok ook gehandhaafd kunnen worden, zegt Dijkhoff (VVD). Ook Wilders (PVV) wil geen avondklok. Hij ziet meer winst in sneller vaccineren.

Heerma (CDA) begrijpt de weerstand tegen het instellen van een avondklok, maar wil het toch niet uitsluiten, vooral ook vanwege de Britse coronavariant en de snelheid waarmee zaken in Engeland en Ierland uit de hand zijn gelopen.

Ook Rutte vreest dat het Britse virus de situatie echt kan veranderen. Hij wil ook liever geen avondklok, maar vraagt de Kamer om het niet tot taboe te verklaren, want het zou uiteindelijk nodig kunnen zijn.

Vaccinaties

Met het starten van de vaccinaties is er volgens de regering licht aan het einde van de tunnel, maar volgens Kuzu (DENK) is dat eerder "het licht van een tegenligger".

We moeten meer haast maken met vaccineren, vindt Wilders (PVV), desnoods door mensen alvast één prik te geven en de tweede nog even uit te stellen. Maar dat risico wil De Jonge niet nemen, ook omdat de deskundigen dit afraden.

Het kabinet maakt te veel fouten in de vaccinatiestrategie, stelt Marijnissen (SP). Het duurt volgens haar veel te lang voordat kwetsbare ouderen in verpleeghuizen gevaccineerd worden. Sazias (50PLUS) is het daarmee eens: de regering heeft de adviezen van de Gezondheidsraad genegeerd.

In reactie op vragen van Van Kooten geeft minister Van Ark aan dat de Britse variant van het virus aanleiding zou kunnen zijn om in de verpleeghuizen meer gebruik te gaan maken van FFP2-mondmaskers.

Economie

De economische schade van de lockdown is vele malen groter dan de positieve effecten, vindt Van Haga (FvD). Mkb'ers die failliet gaan, zijn het slachtoffer.

Dijkhoff (VVD) vraagt het kabinet om ondernemers zo goed mogelijk door de crisis heen te loodsen. Hij pleit voor een ruimhartige voorraadvergoeding voor de detailhandel, een regeling voor de evenementenbranche en steun voor starters. Rutte erkent dat ondernemers het zwaar hebben en onderstreept het belang van het in stand houden van het mkb. Over de steunmaatregelen zal later nog een apart debat gehouden worden.

Sluiting scholen en opvang

Jonge gezinnen komen in de knel door de sluiting van scholen en kinderopvang, zegt Segers (ChristenUnie). Dit zorgt voor uitval, stress en relaties die onder druk komen te staan. Coronaverlof voor ouders zou hierbij kunnen helpen, denkt Klaver (GroenLinks). Over dat laatste vindt overleg plaats met de sociale partners, antwoordt Rutte.

Als het verantwoord is, moeten kinderen weer zo snel mogelijk naar school, vindt Van der Staaij (SGP), te beginnen met het basisonderwijs. Rutte is dat met hem eens, maar of dit kan hangt nog af van onderzoek naar het Britse virus.

De premier is het met onder anderen Ploumen (PvdA) eens dat de aanpak van leerachterstanden prioriteit moet hebben. Leerlingen in groep 8 bijvoorbeeld moeten dit jaar een kansrijk schooladvies krijgen, zodat ze op het onderwijsniveau belanden waar ze tot hun recht kunnen komen, zegt hij.

Reizen

Blijf in Nederland tot eind maart, ga niet op reis en boek geen reizen, want elke buitenlandse reis verhoogt de kans op verspreiding van het coronavirus. Dat is de boodschap die het kabinet uitdraagt.

Maar waarom komen er dan nog steeds zo veel vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk aan, vraagt Klaver (GroenLinks). Hij pleit voor strengere reisbeperkingen of zelfs een vliegverbod. Heerma (CDA) vraagt om een quarantaineplicht voor reizigers uit het VK te overwegen.

De Jonge wil nu nog geen vliegverbod instellen, maar "als het nodig is, gaan we daartoe alsnog over". Hij is niet tegen een verplichte quarantaine, maar de controle daarop is wel heel lastig.

Zoönosen en slachthuizen

We moeten Nederland en de wereld beschermen tegen een volgende pandemie, benadrukt Ouwehand (PvdD). De coronacrisis komt volgens haar voort uit "minachting van dieren en natuur". De regering had volgens haar bovendien besmettingen in slachthuizen kunnen voorkomen door de veestapel sneller in te krimpen.

Verkiezingen

De coronacrisis maakt het voor nieuwe partijen lastig om ondersteuningsverklaringen te verzamelen, betoogt Krol. Daarom stelt hij voor om de voor 17 maart geplande verkiezingen uit te stellen. Vooralsnog gaan die gewoon door, antwoordt Rutte, met allerlei maatregelen voor de veiligheid.

De Kamer stemt op 19 januari over de ingediende moties.

Zie ook