Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

30 september 2020, debat - Het kabinet heeft nieuwe maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen. Is het genoeg, te weinig of te veel? De Kamer debatteert met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg).

Het oplopende aantal besmettingen was voor de regering reden om de regels aan te scherpen per 29 september 2020. Onder andere de volgende maatregelen zijn afgekondigd:

  • sluiting van de horeca om 22.00 uur
  • maximaal drie gasten thuis op bezoek
  • maximaal 30 personen per ruimte
  • ​sportwedstrijden zonder publiek en sportkantines dicht

Premier Rutte verwacht dat de genomen maatregelen voldoende zijn om weer grip op het virus te krijgen, maar zekerheid daarover is er niet. Vanwege de snel oplopende cijfers is volgens hem niet gekozen voor regionale maar landelijke maatregelen.

Strategie en maatregelen

Lopen over een evenwichtsbalk. Zo omschrijft Van der Staaij (SGP) het coronabeleid. Het nemen van te weinig maatregelen geeft het virus te veel ruimte. Maar als het beleid te streng is, tast dat "alles wat ons samenleven waardevol maakt" aan.

Zijn de maatregelen van het kabinet duidelijk, voldoende en op tijd? Marijnissen (SP) heeft daar twijfels over. Er moet volgens haar een schema of routekaart komen op basis waarvan duidelijk is wat er moet gebeuren bij een bepaald niveau aan besmettingen. Minister De Jonge kijkt naar hoe Ierland dit aanpakt.

We moeten het als Nederland beter gaan doen, betoogt Azarkan (DENK). Hij oppert om gedragsdeskundigen en psychologen te betrekken bij de communicatie en de handhavingsstrategie. Iets wat volgens minister De Jonge al gebeurt.

De genomen maatregelen beperken mensen in hun doen en laten, stelt Hiddema (FvD) vast, terwijl het virus veel minder ernstig is dan eerder gedacht. Daarom pleit hij met Van Haga voor een "omgekeerde lockdown": het beschermen van ouderen en kwetsbaren.

Is het verstandig om als extra maatregel ook een avondklok in te voeren? Heerma (CDA) benadrukt dat hij daar niet voor pleit, maar het zou een harde lockdown kunnen helpen voorkomen, zoals in Antwerpen is gebleken. Het is een optie, zegt Rutte, maar er zitten heel veel haken en ogen aan.

Zowel de luchtvaart als de slachthuizen vormen een bron van besmetting, stelt Van Esch (PvdD). Zij vraagt daarom om stengere maatregelen in deze sectoren om verspreiding van het virus te voorkomen. Als er een brandhaard is in een slachthuis, dan wordt er volgens minister de Jonge ingegrepen.

Mondkapjes

Er moet een duidelijk, nationaal beleid komen over het dragen van mondkapjes, vindt Asscher (PvdA). Dat kan volgens hem door eerst een zeer dringend advies te geven en het later in de wet te regelen. Klaver (GroenLinks) is eveneens voor een mondkapjesplicht, maar Dijkhoff (VVD) denkt dat een dringend advies ook kan werken.

Het voorzorgprincipe maakt dat we het gebruik van mondkapjes in publieke binnenruimtes moeten aanmoedigen, vindt Segers (ChristenUnie). Door mondkapjes toe te voegen aan pakketten van de voedselbank wil hij stimuleren dat ook mensen met weinig geld ze gaan dragen. Jetten (D66) suggereert dat mondkapjes bij onderwijsinstellingen fysiek onderwijs makkelijker kunnen maken.

Rutte is positief over een landelijk, dringend advies om mondkapjes te dragen in binnenruimtes waar onvoldoende afstand gehouden kan worden; dat geldt dan ook per direct. Zelf is de premier niet voor een plicht, maar daarover kan gedebatteerd worden bij de behandeling van de coronawet. Een mondkapjesplicht in het onderwijs is volgens hem niet nodig.

Verpleeghuizen

Waarom is er in verpleeghuizen nog geen verplichting om altijd beschermende medische mondkapjes te dragen? Verschillende woordvoerders vragen zich dat af. De verpleeghuizen zitten kennelijk op de tweede rang, concludeert Van Brenk (50PLUS), en voor de wijkzorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg is nog minder aandacht.

Het ministerie gaat niet over de stand van de wetenschap over de persoonlijke beschermingsmiddelen, zegt minister Van Ark. De beroepsgroep vult het volgens haar in. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, laat in een richtlijn het preventief gebruik van medische mondkapjes afhangen van de besmettingsgraad in de regio. Schaarste is het probleem niet, verzekert Van Ark, en mág dat ook niet zijn.

Reguliere zorg

Het virus is ons overkomen, zegt Wilders (PVV), maar de keuzes van het kabinet, nu en in het verleden, zorgen er volgens hem voor dat de reguliere zorg in het gedrang komt.

Concentreer coronapatiënten in een aantal speciaal daarvoor ingerichte ziekenhuizen, suggereert Krol. Zo kan volgens hem de reguliere zorg elders gewoon doorgang vinden.

De Kamer stemt op 6 oktober 2020 over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: