Kamer debatteert over de export van WW-uitkeringen

26 maart 2019, debat - De Kamer spreekt met minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de voorgestelde verruiming van de mogelijkheden om WW-uitkeringen te exporteren naar andere EU-lidstaten.

Volgens een nieuw Europees voorstel kunnen arbeidsmigranten hun Nederlandse WW voortaan niet drie maanden, maar zes maanden exporteren naar een ander EU-land. Nederland wil daar niet mee instemmen, maar een meerderheid van de lidstaten is voor.

Uit een onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat veel Poolse arbeidsmigranten in Nederland misbruik maken van de regeling dat zij hun WW-uitkering mogen meenemen naar Polen. Het zoeken naar nieuw werk daar loont niet, want een Nederlandse uitkering is hoger dan een Pools loon.

Het Europese voorstel om de uitkeringsexportperiode te verlengen "tart het rechtvaardigheidsgevoel", zegt Wiersma (VVD). Het is niet uit te leggen aan "hardwerkende Nederlanders die WW-premie betalen", vindt Smeulders (GroenLinks). Stoffer (SGP) denkt dat het voorstel het draagvlak voor Europa en voor de sociale zekerheid ondermijnt. Het verleidt mensen tot uitkeringsfraude, meent Van Brenk (50PLUS).

Noodrem

Moet Nederland een zogenoemde noodremprocedure beginnen tegen het voorstel tot uitkeringsexportverruiming? Koolmees is daar niet voor. Hij is bang dat dat negatieve gevolgen heeft voor de Nederlandse positie in Europa. Bovendien kan een land pas een noodremprocedure instellen als een voorstel afbreuk zou doen aan het eigen stelsel. En daarvan is volgens de minister geen sprake.

"Bizar en totaal onbegrijpelijk." Dat is de kwalificatie die De Jong (PVV) geeft aan de weigering van de minister om aan de Europese noodrem te trekken. Ook Jasper van Dijk (SP) vraagt de minister om "op te staan voor Nederland". Deze Europese WW-plannen moeten met de noodremprocedure van tafel, zeggen Van Brenk (50PLUS) en Stoffer (SGP).

Maatregelen

De minister moet alle mogelijkheden verkennen om de negatieve gevolgen van het Europese voorstel te verminderen, zegt Heerma (CDA). Van Weyenberg (D66) en Wiersma (VVD) willen aanpassing van het WW-stelsel om uitkeringstoerisme en fraude tegen te gaan. Gijs van Dijk (PvdA) bepleit een veel hardere aanpak van malafide tussenpersonen en uitzendbureaus.

Minister Koolmees maakt een inventarisatie van de mogelijkheden om de gevolgen van de verruiming van de export van uitkeringen te beperken. Begin april zal hij de Kamer daarover een brief sturen. In mei gaat een delegatie van het ministerie en het UWV naar Polen om onder meer te spreken over het werkhervattingspercentage.

De Kamer heeft aansluitend aan het debat over de ingediende moties gestemd.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist