Kamer debatteert over de aangekondigde verlenging van de avondklok

9 februari 2021, debat - Het kabinet wil de avondklok verlengen om het coronavirus te bestrijden. De Kamer debatteert over dit voornemen met premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De huidige avondklok loopt op 10 februari om 04.30 uur af. Het kabinet kondigde aan de avondklok te willen verlengen tot 04.30 uur op 3 maart.

We mogen op basis van wat we nu weten aannemen dat de avondklok effect heeft, zegt de premier. Vanwege de besmettelijkheid van de Britse variant van het coronavirus vindt hij het onverantwoord om nu risico's te nemen. Bovendien blijkt de huidige avondklok goed handhaafbaar en uitvoerbaar, zegt minister Grapperhaus.

De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en 50PLUS steunen een verlenging. De fracties van de PVV, PvdD, SGP, DENK, FvD en het onafhankelijk lid Krol zijn tegen.

Steun

We zouden willen dat het niet hoeft, maar we steunen de verlenging toch. Zo vat Dijkhoff (VVD) de mening van de voorstanders samen. Volgens Heerma (CDA) kan verlenging onder andere ruimte bieden voor het opengaan van de basisscholen en een afhaalmogelijkheid bij winkels.

We moeten ons wapenen tegen een derde golf van besmettingen, zegt Kröger (GroenLinks). Kuiken (PvdA) steunt een verlenging, maar volgens haar wordt door de avondklok wel "een gevoel van moedeloosheid versterkt". Van Otterloo (50PLUS) vreest dat we met de huidige vaccinatiestrategie langer zullen vastzitten aan maatregelen zoals de avondklok.

Geen steun

Er is "nul feitelijk bewijs" dat de avondklok heeft gewerkt, zegt Wilders (PVV). Een daling van het aantal besmettingen was al eerder ingezet en valt niet toe te schrijven aan de avondklok, denkt Kuzu (DENK). De avondklok is volgens Van Haga (FvD) een vrijheidsbeperkende maatregel "die zijn weerga niet kent".

Ik was en blijf tegen, zegt Krol. Dat een groep al kwetsbare mensen er "keihard" door wordt geraakt, is voor Wassenberg (PvdD) een reden om tegen te zijn.

Van der Staaij (SGP) vindt de avondklok niet proportioneel. Daarbij weegt voor hem zwaar dat het kabinet een beroep doet op een bijzondere noodwet. Maar de ernst van de pandemie en de verwachte werkzaamheid maken de avondklok volgens minister Grapperhaus wel proportioneel.

Weegmoment

Groothuizen (D66) merkt op dat er op 23 februari een weegmoment is voorzien om te bepalen of de avondklok al vóór 3 maart kan worden afgeschaft. Hij vraagt zich net als Van der Graaf (ChristenUnie) en Hijink (SP) af welke criteria het kabinet daarbij hanteert.

Volgens Rutte is daar het volgende voor nodig. Onderzoek moet aantonen dat de bijdrage van de avondklok aan de bestrijding van het virus klein is, het aantal besmettingen moet zijn afgenomen en het besmettingsrisico door mutaties van het virus moet het toestaan.

De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de ingediende moties.